Електронното здравеопазване – спасен ли е провалът?

9234
Електронното здравеопазване – спасен ли е провалът?
Снимка: Thinkstock

След серия провали по въвеждането на електронно здравеопазване у нас, изглежда здравното министерство още не е вдигнало бялото знаме. И облича досегашните провали в опаковката на отлагане. При това с цели две години. Това става ясно от отговорите, които Actualno.com получи по Закона за достъп до обществена информация.

Добрата новина от 2016-та за спечелен по оперативна програма „Добро управление“, проект „Доизграждане на националната здравна информационна система (НЗИС) – етап 1 и етап 2“ за 12 млн. лева забуксува много скоро след това. Провалът започна с неколкократно неуспешно провеждане на обществени поръчки и поредица обжалвания. В крайна сметка се сключиха четири договора на обща стойност 4 948 199  лв.  с ДДС, но те пък бяха прекратени през февруари тази година.

До средата на декември ще е готова електронната здравна рецепта

Електронната здравна рецепта ще бъде готова до средата на месец декември тази година. Вече е разписана нейната функционална спецификаци...

Причината за това са промени в Закона за електронното управление, както и решение на Министерския съвет, с което държавната фирма „Информационно обслужване“ АД бе определена за системен интегратор. Дружеството трябва да изгражда, поддържа, развива и наблюдава работоспособността на информационните системи за административни услуги по електронен път.

На 22-ри юли тази година е сключен договор между Министерството на здравеопазването и „Информационно обслужване“ на стойност 9 862 000 лв. с ДДС. като новият краен срок е 16-ти декември 2022 година. Срокът по проекта беше краят на тази година. Договорът с „Информационно обслужване“ до този момент не е публичен.

А натруфеният аргумент за него в отговора на МЗ гласи следното: “Предвид обстоятелството, че с измененията  на Закона за електронното управление от края 2019 г. и с Решение № 727 на Министерския съвет от 2019 г., Министерството на здравеопазването е задължено, като административен орган, да възлага изпълнението на дейностите по системна интеграция на „Информационно обслужване“ АД, за министерство възникна задължение да възлага всички дейности, попадащи в обхвата на системната интеграция, на „Информационно обслужване“ АД“.

Три от прекратените договори са с консорциум „Стемо - Гама Консулт“. Обединението се състои от фирмите „Стемо“ ООД и СД „Гама консулт – Калинкин, Прокопов и с-ие“. 

Първият е за разработване и въвеждане на национални номенклатури, здравно-информационни стандарти, автентикация и базова функционалност на ядрото на НЗИС. Той е за 2 313 723 лв. с ДДС.

Национална стратегия за развитието на изкуствения интелект до 2030 г. разработи БАН

Проект за Национална стратегия за развитието на изкуствения интелект е разработен от учени от Българската академия на науките (БАН...

Вторият е за изграждане на здравно-информационен портал на стойност 492 000 лв. с ДДС. Третият – за разработване на подсистеми за електронни административни услуги, за 1 070 000 лв. с ДДС.

Четвъртият прекратен договор е с ДЗЗД „Конгрес“, в което участват „Контракс“ АД и „ЦАПК Прогрес Груп“ АД. Той е за разработка и доработка на необходими регистри за изпълнението на НЗИС на стойност 1 072 476 лв. с ДДС.

Всички тези дейности плюс изграждане на единно национално Електронно медицинско досие/Електронен здравен запис, Електронна рецепта, Електронно направление, подсистема за събиране на информация от болници, система за мониторинг и контрол в здравеопазването са вече ангажимент на „Информационно обслужване“ АД.

Изпълнението на тези задачи е разделено на две фази.

Първата е до 11 декември тази година, когато трябва да се реализират базовите функционалности на част от модулите (здравно-информационен портал, електронна рецепта и електронно медицинско досие). Чрез тях трябва да се даде възможност за достъп до електронното медицинско досие и за издаване на електронна рецепта (бяла и рецептурни бланки по НЗОК – № 5 и 5А).

Електронното здравеопазване пак зацикли

Дни след като подписа договор за част от дейностите, свързани с въвеждане на електронно здравеопазване, ведомството на министър Кирил А...

Втората фаза продължава до декември месец 2021 г. Дотогава трябва да се изпълнят 15 електронни административни услуги и да се разработят или интегрират 15 регистъра. 

До 16-ти декември 2022-ра се предвижда всички модули, услуги и системи, част от техническото задание по договора, да бъдат реализирани в пълната им функционалност, се сочи в отговора на здравното ведомство. От там не са отговорили на въпрос какви са предвидимите негативи или щети от ненавременното изпълнение на проекта. Категорични са, че финансирането му е от ОП „Добро управление“ – тоест, еврофинансирането не е загубено, каквито твърдения се появиха в публичното пространство.

2 млн. лева лева обаче даде правителството за електронното здравеопазване с нарочно постановление от юли месец т.г. Обяснението за тяхното предназначение, при ситуация с еврофинансиране, е витиевато. Част от него гласи следното: „Предвид обстоятелството, че управлението на процесите по обмен на медицински данни и на здравна информация, се оказаха ключов процес в условията на епидемичната обстановка в страната, спешното изграждане на цялостна интегрирана Национална здравна информационна система се явява един от ключовите приоритети за Министерството на здравеопазването и считаме, че за да бъде реализиран този приоритет, дейностите, свързани с нейното изграждане, трябва да бъдат възложени максимално бързо без да бъдат нарушавани правилата свързани с управление на европейски средства“.

Дали проектът за електронно здравеопазване ще бъде спасен наистина, след като не преживя катарзис дори по време на корона-кризата, предстои да видим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Пием ли по-малко алкохол, когато използваме по-малка чаша

Как къпането ни помага да пестим вода

Няколко причини, поради които котките "месят" с лапите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com