Електронното здравеопазване – спасен ли е провалът?

9302
Електронното здравеопазване – спасен ли е провалът?
Снимка: Thinkstock

След серия провали по въвеждането на електронно здравеопазване у нас, изглежда здравното министерство още не е вдигнало бялото знаме. И облича досегашните провали в опаковката на отлагане. При това с цели две години. Това става ясно от отговорите, които Actualno.com получи по Закона за достъп до обществена информация.

Добрата новина от 2016-та за спечелен по оперативна програма „Добро управление“, проект „Доизграждане на националната здравна информационна система (НЗИС) – етап 1 и етап 2“ за 12 млн. лева забуксува много скоро след това. Провалът започна с неколкократно неуспешно провеждане на обществени поръчки и поредица обжалвания. В крайна сметка се сключиха четири договора на обща стойност 4 948 199  лв.  с ДДС, но те пък бяха прекратени през февруари тази година.

До средата на декември ще е готова електронната здравна рецепта

Електронната здравна рецепта ще бъде готова до средата на месец декември тази година. Вече е разписана нейната функционална спецификаци...

Причината за това са промени в Закона за електронното управление, както и решение на Министерския съвет, с което държавната фирма „Информационно обслужване“ АД бе определена за системен интегратор. Дружеството трябва да изгражда, поддържа, развива и наблюдава работоспособността на информационните системи за административни услуги по електронен път.

На 22-ри юли тази година е сключен договор между Министерството на здравеопазването и „Информационно обслужване“ на стойност 9 862 000 лв. с ДДС. като новият краен срок е 16-ти декември 2022 година. Срокът по проекта беше краят на тази година. Договорът с „Информационно обслужване“ до този момент не е публичен.

А натруфеният аргумент за него в отговора на МЗ гласи следното: “Предвид обстоятелството, че с измененията  на Закона за електронното управление от края 2019 г. и с Решение № 727 на Министерския съвет от 2019 г., Министерството на здравеопазването е задължено, като административен орган, да възлага изпълнението на дейностите по системна интеграция на „Информационно обслужване“ АД, за министерство възникна задължение да възлага всички дейности, попадащи в обхвата на системната интеграция, на „Информационно обслужване“ АД“.

Три от прекратените договори са с консорциум „Стемо - Гама Консулт“. Обединението се състои от фирмите „Стемо“ ООД и СД „Гама консулт – Калинкин, Прокопов и с-ие“. 

Първият е за разработване и въвеждане на национални номенклатури, здравно-информационни стандарти, автентикация и базова функционалност на ядрото на НЗИС. Той е за 2 313 723 лв. с ДДС.

Национална стратегия за развитието на изкуствения интелект до 2030 г. разработи БАН

Проект за Национална стратегия за развитието на изкуствения интелект е разработен от учени от Българската академия на науките (БАН...

Вторият е за изграждане на здравно-информационен портал на стойност 492 000 лв. с ДДС. Третият – за разработване на подсистеми за електронни административни услуги, за 1 070 000 лв. с ДДС.

Четвъртият прекратен договор е с ДЗЗД „Конгрес“, в което участват „Контракс“ АД и „ЦАПК Прогрес Груп“ АД. Той е за разработка и доработка на необходими регистри за изпълнението на НЗИС на стойност 1 072 476 лв. с ДДС.

Всички тези дейности плюс изграждане на единно национално Електронно медицинско досие/Електронен здравен запис, Електронна рецепта, Електронно направление, подсистема за събиране на информация от болници, система за мониторинг и контрол в здравеопазването са вече ангажимент на „Информационно обслужване“ АД.

Изпълнението на тези задачи е разделено на две фази.

Първата е до 11 декември тази година, когато трябва да се реализират базовите функционалности на част от модулите (здравно-информационен портал, електронна рецепта и електронно медицинско досие). Чрез тях трябва да се даде възможност за достъп до електронното медицинско досие и за издаване на електронна рецепта (бяла и рецептурни бланки по НЗОК – № 5 и 5А).

Електронното здравеопазване пак зацикли

Дни след като подписа договор за част от дейностите, свързани с въвеждане на електронно здравеопазване, ведомството на министър Кирил А...

Втората фаза продължава до декември месец 2021 г. Дотогава трябва да се изпълнят 15 електронни административни услуги и да се разработят или интегрират 15 регистъра. 

До 16-ти декември 2022-ра се предвижда всички модули, услуги и системи, част от техническото задание по договора, да бъдат реализирани в пълната им функционалност, се сочи в отговора на здравното ведомство. От там не са отговорили на въпрос какви са предвидимите негативи или щети от ненавременното изпълнение на проекта. Категорични са, че финансирането му е от ОП „Добро управление“ – тоест, еврофинансирането не е загубено, каквито твърдения се появиха в публичното пространство.

2 млн. лева лева обаче даде правителството за електронното здравеопазване с нарочно постановление от юли месец т.г. Обяснението за тяхното предназначение, при ситуация с еврофинансиране, е витиевато. Част от него гласи следното: „Предвид обстоятелството, че управлението на процесите по обмен на медицински данни и на здравна информация, се оказаха ключов процес в условията на епидемичната обстановка в страната, спешното изграждане на цялостна интегрирана Национална здравна информационна система се явява един от ключовите приоритети за Министерството на здравеопазването и считаме, че за да бъде реализиран този приоритет, дейностите, свързани с нейното изграждане, трябва да бъдат възложени максимално бързо без да бъдат нарушавани правилата свързани с управление на европейски средства“.

Дали проектът за електронно здравеопазване ще бъде спасен наистина, след като не преживя катарзис дори по време на корона-кризата, предстои да видим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Защо имаме замъглено зрение сутрин?
Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Събуждането със замъглено зрение може да бъде досадно или обезпокоително. Когато не сте сигурни какво замъглява зрението ви, лесно е да се чудите...