Ето историята на тиквения фенер за Хелоуин

5572
Ето историята на тиквения фенер за Хелоуин
Снимка: iStock/Guliver

Няма по-класически образ за Хелоуин от този на блестяща издълбана тиква, поставена в прозорец или до входа, създавайки гадна атмосфера. В продължение на десетилетия издълбаването на тиква е една от най-американски традиции за есента, отбелязва се с партита, фестивали и телевизионни състезания, отбелязва „Нешънъл джиографик“.

Интересна приказка е историята на тези тикви за Хелоуин или фенерите, тяхното значение като декорация за Хелоуин и защо са издълбани. Въпреки че легендарният конник без глава и неговата тиква плашат американците от поколения насам, истинският произход на фенерите се връща назад от векове, до традициите на Стария свят в страни като Ирландия, Англия и Шотландия.

По пътя езическите ритуали, лудите легенди и природните феномени са се преплели, за да създадат една приковаваща история, която е частично реалност, частично измислица и ужасяващо забавна.

Келтски ритуали

Концепцията за използването на кръгъл плод или зеленчук за представяне на човешкото лице датира от хиляди години в някои европейски келтски култури. „Може дори да има предхристиянски произход, който е еволюирал от обичая за почитане на главата или може би представлява военни трофеи, взети от врагове“, казва Нейтън Манион, директор на музея на EPIC - Ирландския емиграционен музей в Дъблин. "Това е доста зловещо, но би могло да символизира отсечените глави на враговете."

Идеята се корени по време на келтския фестивал „Самхейн“, който първоначално се празнува на 1 ноември и вдъхновява много съвременни традиции на Хелоуин. Вярвало се е, че в навечерието на „Самхейн“, 31 октомври, духовете на мъртвите се смесват с живите. За да се предпазят от тези изгубени души, хората биха се маскирали и издълбавали ужасяващи лица от ядливи грудки като цвекло, картофи и ряпа, които обикновено били в изобилие след скорошна реколта.

Според Mанион празникът също се е развил от практически съображения. „Металните фенери били доста скъпи, така че хората изпразвали ядливите грудки“, обяснява той. "С течение на времето те започват да издълбават лица и дизайни, които позволяват на светлината да преминава през дупките, без да гаси пламъка."

Посетителите на Националния музей на Ирландия , „Живот на село“ в окръг Майо, могат да видят от първа ръка колко ужасяващи са били тези ряпи. В постоянните експонати на музея има гипсова отливка от издълбана ряпа, която била много разпространена в началото на ХХ в., наречена „фантомна ряпа“ и която има зловещи зъби и очи.

Човешки слабости и трикове на природата

Произходът на фенерите не се ограничава до продукта; терминът се отнася и за хората. Според речника на Мириам Уебстър във Великобритания е било обичайно да наричат човек с неизвестно име „Джак“. Например, нощен пазач е бил наричан „Джак с фенера“ .

След това има ирландска легенда от XVIII век: Скъпият Джак, нежелан, за когото се говори, че е ковач със склонност към злодеяния и алкохол. Има десетки версии, но често срещано повествование е, че Скъпият Джак два пъти е подмамил демона. Когато Джак умрял, му били забранени и рая и ада. Но демонът се смилил над Джак и му дал въглен от жарава, за да запали фенера си, докато се скита между двете места завинаги, вдъхновявайки името Jack-of-the-Lantern или jack-o’-lantern.

„Използвано е и като морална приказка, басня, тъй като душата на Джак е била заклещена между два свята и ако се държите по същия начин като него, вие също може да свършите по същия начин“, казва Манион.

Приказката обяснява също ignis fatuus, природен феномен, който се среща и блата, като тези в ирландската провинция и който произвежда трептящи светлини, докато газовете от разлагащите се органични вещества изгарят. Тези прахове били преименувани на jack-o’-lantern, тъй като приличали на „плаващ пламък, отдалечаващ се от пътниците“, обяснява Манион. „Ако се опитате да проследите светлината, можете да паднете в мивка или блато или да се удавите. Хората смятали, че това е „Джак с фенера“, изгубена душа или призрак.

Тъй като Ирландия започва процеса на национална електрификация през 30-те години, легендата за Скъпия Джак започва да отслабва. „Веднага след като светлините светват, много от историите губят своята сила и въображението на хората вече не е толкова лудо“, казва Манион.

Пристигане в САЩ

И все пак, дотогава традицията на „Джак с фенера“ се е утвърдила в Новия свят и се появява в американската литература и медии. Писателят Натаниел Хоторн споменава в един от разказите си от 1835 г. Големият карбункул и отново през 1852 г. във „Фадъртоп“, разказ за плашило, чиято глава е издълбана тиква. Според Синди От, автор на „Тиква: Любопитната история на една американска икона“, първото изображение на тиква с „Джак-фенер“ вероятно е това, което се появява в брой от 1867 г. на „Харпърс Уикли“.

Легендата за конника без глава от Уошингтън Ървинг, кратка история, публикувана през 1820 г. и преиздадена през 1858 г., задвижва тиквата в американската култура повече от всякога. В разгара на повествованието конникът без глава хвърля издълбана тиква върху Ичабод Крейн, който никога повече не е видян. Но повечето от изображенията на този ужасяващ злодей го изобразяват с „Джак-фенер“, поради което историята се превръща в траен елемент на Хелоуин.

„Легендата се смята за история за Хелоуин, вероятно защото е една от първите световноизвестни истории на ужасите“, обяснява Сара Масия, изпълнителен директор на Историческото общество на Сънливата кухина и Таритаун. "Тиквата започна да се свързва с този елемент на страх и затова се появява фенерът, защото е с хесианския войник, безглавия конник, независимо как се казва."

През ХIХ в. и началото на ХХ век пристигането на ирландски имигранти, носещо със себе си своите традиции и легенди, също помага за оформянето на историята на фенерите в Америка. Те открили, че тиквите, които не са местни в Ирландия, но са разпространени в Северна Америка, са много по-лесни за изрязване, отколкото ряпа или картофи.

Тъй като повече американци започнаха да празнуват Хелоуин, фенерът се появява като най-емблематичното му изображение. Преглед в Конституцията на Атланта описва много положително фестивала от 1892 г. "Всички Хелоуин" в дома на кмета на Атланта Уилям Хемфил: "Никога в аналите на обществото в Атланта не е имало по-уникални и блестящи забавления." с декорации, показващи „всякакви усмихнати фенери, направени от кратуни, с умело издълбани лица“.

Издълбаните тикви вече не са само с декоративна цел. Въпреки ужасяващия си външен вид, фенерите символизират приветливо чувство за общност. „На Хелоуин не отиваш в къщата на някого, ако той няма „Джак-фенер“, казва От. „Става въпрос за изграждане на общност, защита на добрите ценности в квартала. Тиквата и фенерът също си присвояват тези значения.

През последното десетилетие популярността на фенерите не намалява. Според Министерството на земеделието на САЩ през 2018 г. са събрани над 1 милиард тона тикви. Много от тях се озовават на верандите като фенери, макар че някои правят телевизионни участия в предавания като „Тиквени войни“ на HGTV или „Скандални тикви“ на хранителната мрежа.

Тикви по време на пандемия

Тази година коронавирусът слага спирачки на празненствата за Хелоуин, но някои фестивали продължават с предпазни мерки. Обикновено в Ню Йорк „Слипи Холоу“ и съседния „Таритаун“ се провеждат десетки събития в чест на легендата за Конника без глава. През 2020 г., когато празнуват двестагодишнината от оригиналната публикация на историята, програмирането е драстично намалено. Но фестивалът „Големият Джак с фенера“ осветен с повече от 7000 издълбани тикви, е отворен с намалено място, предварителни покупки на билети и мерки за социално дистанциране.

Не ни натрапвайте безмозъчния Хелоуин!

И тази година на 31 октомври много деца у нас ще празнуват Хелоуин. Дискусиите за това колко е лошо да зачитаме празници, които не са н...

В Гретна, Небраска, тиквената кръпка предлага 22 акра тикви, няколко атракции и тази година приложение за проследяване, което посетителите могат да проверяват онлайн. На популярното събитие „Ботаническа градина“ в Далас „Есента в Дендрариума“ маските и ранната регистрация са задължителни за изследване на арт сцени с над 90 000 тикви.

От своя страна, организаторите на фестивала на тиквата Кийн в Ню Хемпшир, който счупи рекорда на Гинес за най-много фенове, промениха формата и призоваха жителите да поставят своите резби отпред до домовете и бизнеса си. В Атланта собственик на малък бизнес е представил реколтата от тиква на обществеността със система за доставка, която донася тези сезонни продукти до потребителските в кварталите.

За да се избегне заразяване или разпространение на вируса, Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват на хората, които празнуват Хелоуин в райони с висока честота на COVID-19, да се въздържат от пътувания по селски фестивали.

За щастие, все още можем да влезем в духа на Хелоуин по традиционен начин: да издълбаем фенер у дома, както хората са правили от векове, за да внесем малко светлина в тъмната есенна нощ.

* Инфо: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com