Ето как да консумираш морковите правилно, за да усвоиш ценните им вещества

4224
Ето как да консумираш морковите правилно, за да усвоиш ценните им вещества
Снимка: iStock

Морковите са не само вкусни, но и много здравословен зеленчук, който поради полезните си здравословни свойства често трябва да се появява в менюто ни. Морковите съдържат много ценни хранителни вещества, витамини и минерали, необходими за правилното функциониране на тялото ни. Какво трябва да знаете за морковите? Как яденето на моркови помага на тялото ни? И как е най-добре да ги приготвяте, за да извлечете максимума от тях?

Моркови в кухнята и как да приготвим ястия от моркови, за да запазим ценните им свойства

Морковите са много гъвкав зеленчук, що се отнася до готвенето: може да се вари, пържи, задушава, пече ... На -здравословните и богати на полезни съставки обаче несъмнено са суровите моркови, включително прясно изцеден сок от моркови .

Затова си струва да посягате към него в тази форма възможно най-често, приготвяйки салати от моркови (например с хрян или целина), сервирайки моркови, нарязани на пръчици с хумус или леки сосове, или да ги добавяте към зеленчукови и плодови коктейли.

ВАЖНО!

Морковите, сварени във вода или на пара, също могат да бъдат отличен и лесно смилаем източник на хранителни вещества. Ако обаче нарязвате моркова на филийки преди готвене, той ще загуби цели 25 процента от ценните си свойства. Ето защо се препоръчва морковите да се варят цели - тогава ароматът и ценните хранителни вещества ще бъдат заключени в зеленчука.

Много е важно морковите, използвани за изцеждане на сокове и приготвяне на ястия, да идват от доказани култури. Най-добрият морков е този от малки, екологични ферми, където не са използвани минерални торове - особено азотни торове. Морковите, отглеждани от изкуствени торове, губят много от ценните си природни свойства и в много случаи могат да причинят опасно отравяне.

Интересни факти за морковите

Въпреки че сме свикнали главно с оранжеви моркови, морковите се предлагат в много цветове. Различните вещества са отговорни за цвета, което ги прави различни по отношение на хранителната стойност. Лилавите и черните моркови съдържат антоцианини, които са както багрила, така и мощни антиоксиданти. Червените моркови са богати на ликопен - същия антиоксидант, който прави доматите червени. Жълтият сорт е източник на бета-каротин, макар и не в такова голямо количество като портокаловия сорт. 

Британецът Джон Столарчик управлява ... онлайн музей на моркови от много години. Световният музей на морковите е изключително изчерпателна база от знания за историята, произхода и специфичните свойства на този зеленчук. 

Един от любимите деликатеси на португалците е сладкото от моркови. За да бъде производството му в съответствие с директивите на Европейския съюз, според които конфитюр може да се прави само от плодове, през 2001 г. местните власти успяха да одобрят документ, който...признава морковите като плод!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com