Ето как фибрите ще ти помогнат да се справиш със стреса и напрежението

4769
Ето как фибрите ще ти помогнат да се справиш със стреса и напрежението
Снимка: Pixabay.com

Стреса и напрежението са доста срещани проблеми в ежедневието ни. Някои хора прибягват дори до хапчета, за да се справят с напрежението, но има много други начини. Има някои храни, които можете да приемате и те ще намалят стреса. Това са храните , богати на фибри. Стресът е състояние, което може да навреди сериозно на здравто ни и мозъчнта дейност. През последните години се направиха много проучвания относно връзката между бактериите в червата и психическото ни състояние. Учените твърдят, че има връзка между тях и когато приемаме храни, които са богати на фибри, намаляваме ефектна на стреса в червата и поведението ни. Ето как:

Как влияе стреса на червата ни?

Отказът от хляб може да е опасен за здравето

Пълният отказ от употребата на богат на фибри хляб, което мнозина практикуват поради диетични съображения, не се препоръчва, тъй като т...

Стреса и напрежението правят бариерата от вътрешната страна на червата по-малко ефективна и слаба. Неусвоените хранителни частици, бактерии и други микроорганизми преминават през нея и предизвикват постоянни възпалителни процеси в организма ни.Това влияе зле на здравословното ни състояние и предизвиква стрес и напрежение.

Какво представляват късоверижните мастни киселини и как могат да предотвратят тази пропускливост?

Това са бактерии, които естествено населяват червата ни и са основен източник на хранителни вещества в тази част на тялото. Храните, които са богати на фибри стимулират производството на тези полезни мастни киселини. Трябва да приемате повече овесени ядки, малини, моркови, чушки, ленено семе, леща, боб, зелен грах, къпини, круши, авокадо, пълнозърнеста паста, нахут, ябълки, бадеми, пуканки, пънозърнест хляб, порокали. Това са храните, които са най-богати на фибри и е желателно да ги приемате ежедневно. Разработват се редица диетични режими, които да поддържат тези бактерии и те ще могат да се използват за терапия на стресови разстройства.

При стрес обикновено приемаме калорични храни, които дават отражение и върху килограмите. Късовернижните мастни киселини обаче не са калорични и няма да качите излишни килограми заради приема им. Учените продължават да правят проучвания, свързани с връзката между стреса, напрежението и храните , които приемаме. Проучванията все още продължават, но вече става ясно, че храните, богати на фибри,намаляват стреса. Интересно е и се очаква да разберем до каква степен тези храни са способни да ни помогнат да се справим със стреса.

Как да запазите тънка талия?

Само една круша на ден е способна да снижи риска от затлъстяване с 35%. До този извод са стигнали изследователи от университета на Луиз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com