Ето как може да изчислите перфектното време за събуждане

2871
Ето как може да изчислите перфектното време за събуждане
Снимка: iStock/Guliver

Качественият сън е изключително важен за доброто и пълноценно здраве на организма, за визията и ума ни. Така се зареждаме, успяваме да сме по-концентрирани и да вършим задачите си отговорно. Как да си осигурите добър сън обаче? – Отговорът е един – с подходяща рутина за заспиване и събуждане. Така организмът ще свикне, вие ще се наспивате и ще прекарвате дните си пълноценно.

За началото решете към колко часа ще ставате сутрин. Според изследвания не е важно дали се събуждате твърде рано или прекалено късно. Важно е да го правите редовно. Ключът към наспиването е в постоянството. Можете да бъдете свежи и в 8 сутринта и в 11 на обяд. За да привикне организмът ви към този час, трябва да го правите поне седмица. Тоест – да изградите своята рутина на събуждане.

След това решете колко часа сън е необходимо на тялото и ума ви, за да се чувствате бодри и пълни с енергия. Времето, което определяте за необходимо за сън, се променя според възрастта. Децата имат нужда от повече часове, докато възрастните – от 7-9 часа сън. Обърнете внимание колко време спите, когато се чувствате бодри и свежи сутрин. Вслушайте се в тялото си, то няма да ви излъже.

Време е да установите и часа на лягане, който трябва е като този за ставане – да се изпълнява регулярно. За целта ще ви помогне по-горната точка. Щом сте разбрали колко часа сън ви е необходим, изчислете в колко часа трябва да си легнете. Според времето за събуждане и необходимото количество сън определете в колко трябва да се приготвите за сън. Например, ако ви се налага да ставате в 8 часа и сте решили, че се нуждаете от 8 часа сън, ще трябва да си лягате в 00:00 часа. Това ще бъде вашата рутина.

Не си мислете, че за да бъдете бодри и пълни с енергия, трябва да си легнете твърде рано. Изследванията сочат, че това не зависи от часа, а от спазване на режима. Ако се придържате към него, можете да сте енергични, дори ако сте си легнали по-късно. Съчетайте и помислете за режима си, ако той се различава през делничните дни и уикенда. Съществената разлика може да повлияе негативно на здравето ви.

Важно е по време на сън да си осигурите качествен среда – далеч от шумове, изключен телефон, далеч от светлини. Хубаво е да не се взирате в екрана на компютъра или телевизора малко преди сън, защото това ще възбуди нервната система и ще заспите трудно. Важно е и да не си лягате с пълен стомах. Погрижете се за пълноценния си сън, за да бъдете здрави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно