Ето кои хора по-често стават престъпници

9993
Ето кои хора по-често стават престъпници
Снимка: Thinkstock

Шведски учени съпоставили сърцебиенето на човека с неговите престъпни наклонности. Станало ясно, че колкото по-нисък е пулсът, толкова по-висока е вероятността от нарушаване на закона.

За основа на своя анализ учените взели резултатите от измерването на пулса в спокойно състояние сред 710 000 млади хора на възраст 18 години. Резултатите били съпоставени с биографиите на мъже, както и с такива фактори като ръст, тегло, социален статус и др.

Кой е виновен - престъпникът или мозъкът му?

Един от докладчиците на конференцията на Невробиологичното общество на САЩ е отбелязал, че от американските съдилища все по-често се из...

Резултатите, публикувани в статия в сп. JAMA Psychiatry, показали, че при младежите с нисък пулс (60 удара в минута и по-малко) шансовете да бъдат осъдени за насилствени престъпления е с 39% по-висок в сравнение с техните връстници със сърдечен ритъм 83 удара в минута и повече.

Освен това резултатите от съпоставянето на данните показали, че мъжете с рядък пулс с 25% по-често попадат в съда за ненасилствени престъпления (например търговия с наркотици). В добавка вероятността те самите да бъдат ранени в резултат на нападение или да пострадат в катастрофа за тях е с 39% по-висока.

Съществуват две теории, обясняващи тази взаимовръзка. Според първата хората с бавен пулс подсъзнателно търсят остри преживявания, способни да им дадат адреналин. Според втората теория такива хора по-малко изпитват страх, по-малко се страхуват от рискове и техните последствия. Но засега учените не се обединяват в полза на нито едната от тези версии.

Не всички учени са съгласни с изводите на колегите си – някои специалисти подчертават, че откритият от учените ефект не е достатъчно изразен, за да се правят каквито и да е заключения.

Електрически импулси засилват силата на волята

Невролози от университета в Тексас и Калифорнийския университет в Сан Диего успешно са демонстрирали уникална мотодика за засилване на ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно