Ето за колко време кучетата научават нови думи

9724
Ето за колко време кучетата научават нови думи
Снимка: iStock/Guliver

Неврофизиолозите са установили, че когато играят със стопанина си, кучетата могат да научат нови думи само след три или четири повторения. Това съответветства на скоростта, с която се разширява речникът на децата на възраст от две до три години. Статия, описваща работата им, е публикувана от научното списание Scientific Reports.

Кучетата и другите домашни любимци се отличават с някои интелектуални способности и умствени черти, които преди са били считани за изключителна черта на хората. Например наскоро неврофизиолозите установиха, че кучетата могат да разберат интонацията и значението на думите, изречени от техните стопани. В същото време те възприемат речта в почти същите области на мозъка като човек. Освен това четирикраките домашните любимци са способни да разпознават емоциите по лицата на познати и непознати хора. Но те общуват с хората не за храна, а за внимание и положителни емоции, предаде агенция Фокус.

Куче прекара почти седмица пред болница, за да чака стопанина си (ВИДЕО)

Предано куче е прекарало почти седмица пред болница в Турция, в която стопанинът му е бил приет за лечение, предаде Ройтерс. Малкото к...

Професорът от Университета в Будапеща (Унгария) Адам Миклоши и колегите му откриха друга интересна способност на кучетата. Те гледаха как две талантливи кучета, бордър коли на име Уиски и йоркширски териер на име Вики-Нина, бързо запомняха нови думи, докато играеха със собствениците си.

За експеримента учените създадоха „площадка“ за животни с 25 различни играчки. Някои от тях си приличаха, докато други се различаваха по форма, вид и цвят. Във всеки кръг от експериментите собствениците на кучета трябваше да изберат играчка, която техният домашен любимец не познава, да измислят произволно име за нея и да я използват, когато общуват с животните. Учените са наблюдавали дали кучетата са запомнили новите „имена“, колко бързо се е случило това и колко време им е отнело да забравят такава информация.

Оказа се, че кучетата лесно различават новата играчка от другите. Ако животните играеха сами, те не можеха да различат имената на два непознати предмета. Когато собствениците на Уиски и Вики-Нина се присъединиха към играта, кучетата успяха много бързо да научат имената на шест непознати играчки, след като ги чуха само три или четири пъти.

Според учените това доближава животните до малки деца, които постепенно овладяват родния си език и разширяват речника си. От друга страна, Вики-Нина и Уиски, за разлика от хората, забравиха думите много бързо, само час след началото на експеримента.

Бездомно куче откри призванието си - благославя хората (ВИДЕО)

На изхода на един от храмовете в Мумбай стои бездомно куче. То обаче има специална мисия - благославя онези, които му се поклонят. Куч...

Миклош и колегите му се заинтересуваха още, колко често тази памет за думи се среща сред другите кучета. Наскоро те стартираха онлайн проекта Genius Dog Challenge, който предлага на участниците да участват в подобни експерименти и да оценят колко играчки могат да запомнят едновременно и колко бързо животните ги забравят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com