Ето защо качваме килограми през зимата

4364
Ето защо качваме килограми през зимата
Снимка: iStock/Guliver

Много хора забелязват, че зимата е сезонът, в който качват най-много килограми и вредят на фигурата си. Някои смятат, че причината за това са празниците и отрупаните трапези, което всъщност няма нищо общо с истината.

Ето защо качваме килограми през зимата:

Тази диета с яйца стана хит в интернет

Диетата с яйца е проверен начин, с помощта на който за кратко време можете да се отървете от излишните килограми. Има няколко нейни вер...

1. Клетките ни съхраняват по-голямо количество мазнини – мастните клетки в тялото ни реагират положително на слънчевата светлина, а когато през зимата тя е оскъдна, това се отразява и на начина, по който работят. Клетките, които са близо до повърхността на кожата, стават по-малки, когато са изложени на слънце и така съхраняват по-малко количество мазнини в себе си. По-склонни сме да напълнеем през зимата, когато клетките пазят много по-голямо количество мазнини.

2. Движим се значително по-малко – каквото и да си говорим, движението през зимата ни е силно ограничено. През лятото вървим много пеша, а зимата все се стремим да сме на топло, да се качим на автобуса или да идем някъде с кола. Липсват разходките в парковете, спортът на открито и какво ли още не. Изчислено е, че през лятото средно човек минава по 7 км пеша на ден без изобщо да се усети. През зимата вървим пеша едва по 2 км на ден. Ако умножим това по 30 дни, ще видим огромната разлика – 270 км на месец през лятото и едва 60 през зимата. Това са много калории, които не горим и се трупат по тялото ни!

3. Спим повече – липсата на слънце, ранното стъмване през деня и по-мрачното време се отразяват негативно на хормоните ни. Епифизните жлези реагират на липсата на слънчева енергия и произвеждат повече мелатонин. Мелатонинът от своя страна повишава апетита ни, с което си хапваме повече, спим повече и не изразходваме нужната енергия, за да стопим излишните килограми.

За да запазим баланса и да не трупаме излишни килограми през зимата, важно е да продължаваме да ходим повече пеша. Макар и да е студено навън, свежият въздух ни дава тонус и ни прави по-здрави. Не можете да се разболеете от една свежа разходка в парка, затова давайте смело! От друга страна трябва да подбираме по-внимателно храните, които си похапваме и да се върнем към свежите салати, да намалим мазното месо и да хапваме по-умерено.

"Българската диета" топи килограмите само за 2 седмици

В началото на годината всеки си обещава, че ще се храни по-добре, ще тренира повече и ще се грижи за външния си вид. Мнозина се заричат...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com