Ето защо качваме килограми през зимата

4364
Ето защо качваме килограми през зимата
Снимка: iStock/Guliver

Много хора забелязват, че зимата е сезонът, в който качват най-много килограми и вредят на фигурата си. Някои смятат, че причината за това са празниците и отрупаните трапези, което всъщност няма нищо общо с истината.

Ето защо качваме килограми през зимата:

Тази диета с яйца стана хит в интернет

Диетата с яйца е проверен начин, с помощта на който за кратко време можете да се отървете от излишните килограми. Има няколко нейни вер...

1. Клетките ни съхраняват по-голямо количество мазнини – мастните клетки в тялото ни реагират положително на слънчевата светлина, а когато през зимата тя е оскъдна, това се отразява и на начина, по който работят. Клетките, които са близо до повърхността на кожата, стават по-малки, когато са изложени на слънце и така съхраняват по-малко количество мазнини в себе си. По-склонни сме да напълнеем през зимата, когато клетките пазят много по-голямо количество мазнини.

2. Движим се значително по-малко – каквото и да си говорим, движението през зимата ни е силно ограничено. През лятото вървим много пеша, а зимата все се стремим да сме на топло, да се качим на автобуса или да идем някъде с кола. Липсват разходките в парковете, спортът на открито и какво ли още не. Изчислено е, че през лятото средно човек минава по 7 км пеша на ден без изобщо да се усети. През зимата вървим пеша едва по 2 км на ден. Ако умножим това по 30 дни, ще видим огромната разлика – 270 км на месец през лятото и едва 60 през зимата. Това са много калории, които не горим и се трупат по тялото ни!

3. Спим повече – липсата на слънце, ранното стъмване през деня и по-мрачното време се отразяват негативно на хормоните ни. Епифизните жлези реагират на липсата на слънчева енергия и произвеждат повече мелатонин. Мелатонинът от своя страна повишава апетита ни, с което си хапваме повече, спим повече и не изразходваме нужната енергия, за да стопим излишните килограми.

За да запазим баланса и да не трупаме излишни килограми през зимата, важно е да продължаваме да ходим повече пеша. Макар и да е студено навън, свежият въздух ни дава тонус и ни прави по-здрави. Не можете да се разболеете от една свежа разходка в парка, затова давайте смело! От друга страна трябва да подбираме по-внимателно храните, които си похапваме и да се върнем към свежите салати, да намалим мазното месо и да хапваме по-умерено.

"Българската диета" топи килограмите само за 2 седмици

В началото на годината всеки си обещава, че ще се храни по-добре, ще тренира повече и ще се грижи за външния си вид. Мнозина се заричат...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Японски психолози: Бърз трик, с който да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com