Грешки в грижата за коса, за които не сте подозирали

8044
Грешки в грижата за коса, за които не сте подозирали
Снимка: iStock/Guliver

Здравата, здрава коса е мечтата на много жени, но не всички от тях я имат като природна даденост. В съчетание с това, неправилната грижа често съсипва дори това, което е дадено от природата. Например, много дами смятат измиването на косата за рутинен процес, който не изисква никакви специални познания. В същото време почистването на косата от стилизиращи продукти и ежедневен прах не е толкова лесно, колкото изглежда. 

Ако измивате косата си само веднъж с шампоан, тогава не я миете правилно. Винаги трябва да нанасяте шампоан два пъти - всеки стилист ще ви каже това. Първият път вие само измивате само част от стилизантите, а полезните свойства на шампоана просто нямат време да подействат. Едва при втората употреба шампоанът почиства докрай и дава на косата всички необходими вещества.

Друг важен момент е правилното нанасяне на измиващия продукт. Трябва да го нанесете върху корените, а не като цяло върху цялата дължина на косата. Шампоанът почиства корените от мазнини, замърсявания и след това, когато изплаква, почиства косъма до края. Ако го нанесете върху цялата коса, ще изсушите косъма.

Сресването на косата след измиване също е важен нюанс, например, не се препоръчва сресването на мокра коса. Но това може да се направи, ако използвате подходящ балсам, само много внимателно. По принцип, балсамът или маската трябва да са задължителен завършек на измиването.

Имайте предвид, че твърде честото миене ще навреди на косат ви, така че не повтаряйте процедурата твърде често. Достатъчно е да измивате косата си веднъж на 2-3 дни, но много го правят всеки ден. Честото измиване с активно втриване на шампоан в кожата провокира твърде силна дейност на мастните жлези. Така че увреждайки фоликулите, косата започва да пада. Внимавайте с миенето.

Преди да започнете процеса на измиване, не забравяйте да срешете косата си, заплетените косми са много трудни за миене и ще ги объркате още повече. Откажете се да чешете скалпа с нокти, тъй като увреждате космените фоликули. Не навивайте косата с пръсти, използвайте нежни масажни движения.

Оказва се, че миенето на косата с шампоан не е толкова лесен процес, както много хора си мислят. Възможно е да не почиствате правилно косата си и да я повредите неволно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

С какво се храни шаранът?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да си направим ябълков оцет без захар?
Как да си направим ябълков оцет без захар?

За да приготвите ябълков оцет, който технически се прави от ябълкови остатъци, ви трябват само 3 съставки: ябълки, вода и стъклен буркан. Най-добре...