Грешките в готвенето, които могат да бъдат ВРЕДНИ за здравето

2806
Снимки: iStock/Guliver

Има някои грешки, които продължаваме да правим дори когато сме на хранителен режим и сме започнали да се храним изцяло здравословно. Но нещата не се развиват така, както очакваме. Това може да се дължи именно на тези малки детайли, които пропускаме да променим. Начинът на приготвяне всъщност на здравословните ястие е от съществено значение. Нека видим кои са най-честите грешки при него:

Оставяте и излишната мазнина да постъпи в чинията ви

Защо НИКОГА да не готвим със слънчогледово олио

Не всички видове олиа, които можем да закупим от магазина, са стабилни на термична обработка. Това означава, че не всички ще запазят ка...

Вредните храни няма как да направим по-полезни чрез подменянето на мазнината, но пък може поне да се стараем излишната такава да не попада в чинията ни и да поемем допълнително калории и вредни съставки. Просто е – когато пържите нещо, поставете в чинията, която сте приготвили за готовия продукт, кухненска хартия и по този начин тя ще поеме излишната мазнина. 

Оставяте пастата във водата, в която е била приготвяна

Това е още една грешка, за която вероятно много от вас не са чували. След варенето е добре веднага да изцедим излишната вода от пастата и да я измием, тъй като това не само ще промени вкуса, но оставянето й във водата може да се отрази и на това как ще я приеме нашият метаболизъм. Горещата вода има вероятност да разруши връзките между молекулите на нишестето в тестото. В резултат на това при консумация кръвната ни захар ще се повиши, а апетитът ни няма да е задоволен и гладът ще се обади отново скоро.

Не измивате месото

Ако готвите храната така, тя става ОТРОВНА

Почти всеки човек има специално отношение към храната. Тя е един от начините да се поглезим, но зависи много от това как я приготвяме. ...

Например при телешкото месо – ако то трябва да се свари преди да се включи към главната рецепта, ние често пропускаме да го измием след процеса на варене. Това е грешка, защото всички полепнали по него мазнини от варенето ще се пренесат и в основното ястие. Ако го измиваме след първата термична обработка, ще можем да си спестим до 4 грама приети мазнини на порция.

Консумирате от продуктите, докато готвите

Особено ако сте на режим, това не е добра идея, тъй като по този начин вечеряте преди самата вечеря например. Допускате да приемете повече калории, без дори да се усетите. Същото е и ако добавяте вино към ястието – сипвате си една чашка и за вас, за да е по-приятен процеса. Няма нищо лошо в това, но не се чудете после защо не успявате с отслабването. По този начин сами саботирате диетата си, като увеличавате приема на празни калории. Не се поддавайте на изкушенията по време на готвене, а изчакайте крайния резултат, ще ви е още по-вкусно!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете?

4 правила за съхранение на храна в хладилника, за които може би не знаете

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com