Груби грешки при приготвянето на кекс

113138
Груби грешки при приготвянето на кекс
Снимка: iStock/Guliver

Кексът е любим десерт на малки и големи. Но често, въпреки старанието си, домакините не успяват да приготвят онзи пухкав и ароматен сладкиш от детството. Ето кои са най-честите грешки и как да ги избегнем.

Мерни единици в кухнята - кухненски мерки

Причините за това са няколко. Възможно е да сте забравили да добавите бакпулвер или количеството му да не е достатъчно спрямо останалите съставки. Използването на по-голяма тава, също може да се окаже причина за това кексът да не бухне.

Ако съставките, които сте използвали, не са били предварително затоплени на стайна температура, не очаквайте кексът да се надуе. Възможно е и времето за топлинна обработка да се е оказало недостатъчно.

2. Прекалено мазен кекс

Не само по-голямото количество масло може да доведе до този проблем. Неправилното и недостатъчното разбъркване на сместа също е причина кексът да е прекалено мазен.

Сместа се разбива до пълно хомогенизиране. Не трябва да останат бучки неразбито масло.

ЛЕСЕН КЕКС С КИСЕЛО МЛЯКО

3. Кексът е залепнал за тавата

Недостатъчното количество мазнина е причината за залепване на кекса. Или може би сте забравили да сложите няколко капки олио на дъното на тавата. Добре е след това поръсите и малко брашно, преди да изсипете сместа.

Но ако все пак кексът е залепнал, има начин да отстраните проблема - просто прокарайте нож между сладкиша и ръба на тавата. Потупайте леко по краищата и в долната част на тавата. Изчакайте 15 или повече минути и след това опитайте отново.

За да избегнете подобен проблем в бъдеще, задължително използвайте тава с незалепващо покритие. В случая дори и да забравите да сложите олио, кексът няма да залепне.

4. Кексът не е изпечен отвътре

Това често се случва, когато печем на по-високи градуси. В случая е необходимо просто да върнете кекса обратно във фурната, като преди това задължително го покриете с фолио. По този начин ще избегнете загарянето му отвън, но същевременно той ще се изпече отвътре.

5. Сместа за кекса е на трохи

Не е задължително да смесвате първо маслото и захарта и след това да добавяте яйцето и брашното. Може да сложите първите три съставки в купата и едва след това ги разбиете. Колкото по-бързо действате, толкова по-добре.

6. Кексът е прекалено сух

Ако кексът ви е прекалено сух, това означава, че сте добавили повече брашно. За да прикриете проблема, сиропирайте готовия кекс или го покрийте с маслен крем.

7. Кексът е хлътнал в средата

Следващия път не отваряйте фурната, докато кексът се пече. Уверете се също така, че брашното се е смесило добре с останалите съставки.

За да прикриете този "дефект", залейте кекса с маслен крем и така никой няма да разбере, че той е хлътнал в средата.

8. Кексът не е пухкав

Вина за това има продължителното разбъркване на сместа. Следващия път не я бъркайте дълго и заложете на самобухващо брашно.

9. Ронлив кекс

Вкусен кекс с прясно мляко

Ако обичате класическите десерти, този невероятно пухкав кекс с прясно мляко е идеален за вас. Имате нужда от: 2,5 чаени чаши брашно ...

Това се дължи на неправилни пропорции на течните съставки и недостатъчно количество яйца. Винаги подбирайте по-големи яйца.

10. Твърд кекс

За да избегнете този проблем, използвайте миксер за хомогенизиране на сместа за кекса.

11. Вътрешността на кекса е прекалено влажна

Това може да се дължи на по-кратка топлинна обработка, както и на грешки в пропорциите. Твърде много масло и твърде много яйца за сметка на по-малко количество брашно са причината кексът да е влажен отвътре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

С какво се храни лисицата?
С какво се храни лисицата?

Въпреки че лисицата е хищник, нейното меню е твърде богато, като е разнообразено и с растителни съставки. Разбира се, в основата му, така или иначе,...