Храни богати на мелатонин - хормонът на младостта и жизнеността

54073
Храни богати на мелатонин - хормонът на младостта и жизнеността
Снимка: iStock/Guliver

Мелатонинът е хормон, произвеждан в човешкото тяло. Той има важен ефект, върху хората. Грижи се за организма, като регулира кръвното, щадящ е към имунитета и т.н.

Съществува обаче една особеност – забавя стареенето. Един вид той отлага старостта, следователно е хормон на младостта. Притежавайки свойството да неутрализира окислителните процеси, когато хормонът присъства достатъчно в организма, той не позволява на кожата да избледнява след време.

БАБХ с проверки в детските кухни и столовете в училищата

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извърши проверки в детските кухни майки и училищни столови бюфети, както и всички...

Мелатонинът има и антистресов ефект. Той се произвежда по време на сън през нощта от полунощ до четири часа. Ето, защо е важно да лягате навреме и да не оставате будни, след 24 часа.

Известно е, че след 30 години, този хормон се произвежда по-малко и така е с всяка следваща година. Следователно възрастните хора, поради не големи количества хормони, изпитват проблеми със съня и така по-често, при тях се наблюдават безсъние.

Въпреки това има изход. Има начин да се предотврати рязкото намаляване на мелатонина. Как да се забави и да се поддържа нивото. Кои храни, увеличават производството му.

Знаете ли, че също така храните, съдържащи триптофан имат важна роля. Триптофанът представлява аминокиселина, която осигурява синтеза на мелатонин и серотонин.

Те включват банани, богати на магнезий, които от своя страна стимулира производството на този хормон.

Папа Франциск: Сексът с любим и добрата храна са "божествени"

Удоволствията от половия акт с любим човек или добрата храна са „божествени“, каза папа Франциск. Това съобщава АФП с позов...

Млякото и всички продукти на млечна основа, също са богати на триптофан. Сиренето, особено твърдото сирене е лидер в съдържанието на триптофан.

Пилето, пуйката, заешкото месо имат доста голямо количество от тази аминокиселина. Най-добре е, когато месото е варено, печено, задушено или на пара.

От плодовете, черешите и черешовишните са рекордьорите. Ако изядете малка шепа от тези плодове, преди сън, нивата мелатонин ще се покачат и сънят ще настъпи по-бързо.

Също така с високо съдържание на хормона триптофан са царевица, орехи, ориз, стафиди, домати, овесени ядки, пилешки яйца, тиква, червен пипер, бадеми.

За да се повиши нивото на мелатонин, е необходимо да се ядат храни, богати на витамини от група В. Те са с успокояващ ефект над нервната система. Грижат се за съня, правят го по-спокоен, а това покачва този така важния хормон. Кайсии, боб, банани, ядки също са примери за източници на витамини от група В.

Открийте потенциално канцерогенни храни

Може да е трудно за тялото ви да се адаптира към здравословна диета и първоначално да усещате главоболие или други болежки, приемайки г...

По този начин, за да се удължи младостта, за да се увеличи количеството на хормона мелатонин в организма, е необходимо да се консумират храни, съдържащи аминокиселината триптофан, както и витамини от група В.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво да правите, когато ви се прияде шоколад: 3 съвета за различни случаи

Как да отучим кученцето да хапе ръцете и краката ни?

Класация на най-добрите съпрузи според зодията им

Хората с тази кръвна група са най-красиви

Ако преминавате през труден период в живота си, прочетете тази притча

Стихотворение за 16 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Различни хранителни вещества ли имат яйцата с бяла и кафява черупка

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно