Има ли бъдеще моногамията?

6940
Има ли бъдеще моногамията?
Снимка: iStock/Guliver

Все повече хора започват да подхождат съзнателно към всички аспекти на живота, включително и към отношенията, следователно днес въпросът дали моногамията е надживяла себе си става все по-актуален. Свободната любов може би е най-практичната тенденция в днешния динамичен свят? "Мари Клер" търси отговор от психолог.

Нашите баби и дядовци са живели в различна социална среда. В обществото единствено образът на семейна структура се смятал за приемлив. Влюбените трябва да се оженят, да имат деца и да останат верни един на друг, докато смъртта ги раздели. За това се разказва в много романтични истории. И изведнъж задухва вятъра на промяната, който води до сексуалната революция. Свободна любов, хипита, приятелство, равенство. И основното - свободен секс.

Има опити за създаване на комуни, където няма разделение на двойки, не само по отношение на пола или семейството, но дори и родителството : раждат се деца и всички членове на общността са ангажирани с тяхното възпитание.

Светът продължава да се променя, сега търсим баланс между крайностите. Хората вече не искат безразсъдно да възприемат начина на живот на своите родители, баби и дядовци. Но засега не винаги е ясно как да живеем по различен начин. И как може да изглежда начинът на изграждане на семейство в съвременното общество?

На първо място, нека поговорим за факта, че моногамията първоначално е опит за преминаване към по-цивилизован начин на съжителство в процеса на еволюционното развитие на човешкия вид. Има аргументи, че моногамията не ни е присъща от природата, че ние като животните не трябва да се ограничаваме в рамките на „един партньор за цял живот“. В действителност, в животинското царство, като правило, мъжкият се стреми да предаде гените си на възможно най-много жени. За женските задачата е различна - да изберат най-добрия мъж за потомството си, да раждат малки и да осигурят тяхното оцеляване и безопасност. Тук е убеждението, че жените са по-склонни към моногамни връзки, отколкото мъжете, тъй като това осигурява по-голяма вероятност да се грижат за децата.

Въпреки това, в съвременния свят често има вариант на така наречената „матрьошка“ - баба, майка, дъщеря. В психологията има такива семейни системи, които включват мъжете само за размножаване и след това ги изключват от семейството и възпитанието на детето. Затова сега идеята, че женате и нейните деца няма да оцелеят без мъж губи своята актуалност, защото вече не е нужно да ловиш мамут и да се предпазваш от диви животни.

Това със сигурност има смисъл. Но трябва да се добави, че моногамните двойки се срещат при животните. Всичко зависи от конкретния вид. Човекът като вид оцелява и формира големи социални групи. И за да оцелеем, ние развиваме способността да си взаимодействаме, да помагаме и да се свързваме помежду си. В момента способността да формира привързаност и близки взаимоотношения до голяма степен определя живота на човека от гледна точка на неговата психика.

Ето къде се крие тайната на моногамията

В хода на еволюцията човешкият нос е спрял да възприема половите феромони на другите хора и точно това е позволило на Homo sapiens да с...

Човек се учи от детството да изгражда взаимоотношения. От гледна точка на съвременната психология, как това се случва в семейството му, какъв опит и пример получава, определя всички негови взаимоотношения в бъдеще - както в семейството, така и в работата. Ако близките отношения за него са били свързани с топлина, любов, взаимно уважение и подкрепа, той ще се стреми да намери половинка за себе си в зряла възраст. Той ще може да изгради трайна удовлетворяваща връзка с партньор. Ако опитът в отношенията със значими хора е бил травматичен, тогава може да бъде много трудно да остане в каквато и да е връзка.

Ето защо моногамията, като се има предвид изборът, не винаги издържа проверката на времето. Двойките се разделят, а някои по принцип стават неспособни да изградят и да останат във връзка. Нашите несъзнателни конфликти продължават да живеят в нас и често ръководят живота ни.

Желанието за смяна на партньори и прекратяване на връзките често се движи от страх от близост. И колкото по-често се случват подобни скокове от връзка към връзка, това означава, че по-несигурно е било преживяването на най-ранната привързаност.

В днешно време имаме огромен плюс - можем да избираме с кого и кога да влезем във връзка, кога да я прекратим. В обществото процентът на разводите е толкова висок, че сега няма да изненадате никого с това. Статутът на разведена жена вече не се превръща в клеймо както преди. И това е прекрасно - човек винаги трябва да има избор. Но понякога е полезно да помислим какво точно и по каква причина всъщност избираме...

Ето защо тенденцията на последователна моногамия е толкова актуална сега. Тоест човек създава моногамна двойка само с един партньор завинаги. Понякога в продължение на няколко години или дори десетилетия. Но ако нещо не се получи, имаме възможността да се разделим и да получим шанс да изградим ново семейство, по-щастлива връзка.

Моногамията зависи от "любовния хормон" окситоцин

Моногамията при хората зависи от "любовния хормон" окситоцин, който помага за създаването на връзката между майката и детето, съобщи ЮП...

Ако се замислите, изневярата е най-често срещаната пречка пред моногамната връзка. Става очевидно, че ненаситното сексуално влечение към друг човек става причина за изневяра. Най-често това е резултат от вече продължителна неудовлетворенст в настоящата връзка. И както казахме по-горе, това може да е свързано с типа връзка, която сме наследили от родителското семейство.

Ние не се свързваме с някого и не влизаме в моногамия, защото искаме да правим секс със един човек през останалата част от дните си. Хората искат стабилност, искат доверие. В дългосрочната връзка с един партньор можете да се задълбочите, да изградите и да намерите такава близост, както психическа, така и физическа), която може да бъде постигната само след години съвместен живот, споделяне на общи радости и скърби. Не е тайна, че сексът с един партньор става по-отворен и по-дълбок, отколкото с някой, когото не познаваме толкова добре.

И въпреки многото предимства на моногамната връзка, включително материални и ежедневни, може да е трудно да останете в такава връзка. И тайната е да бъдеш способен да се довериш на самия себе си и да бъдеш откровен със себе си. Ако говорим за зрял и психически стабилен човек, тогава изневярата е въпрос на съзнателен избор.. В крайна сметка избирам да съм с някого не защото с друг не е позволено, а защото това е важно за мен.

Ето защо идеята за моногамна връзка е актуална и до днес. Едва сега хората могат да го изберат съзнателно, като се фокусират не върху външни причини, а върху вътрешната си нужда от любов и близост.

* Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com