Интересни факти за кафето

8491
Интересни факти за кафето
Снимка: cafemag.bg

По света има много популярни напитки, но след водата, най-употребяваната друга напитка е кафето. Толкова много от него се консумира по цял свят, че индустрията е една от най-големите в хранително-вкусовата промишленост. Ето защо решихме, че ще ти е интересно да научиш малко повече за невероятната напитка. Така че смели си любимите кафе зърна, направи си чаша от горещата напитка и се отпусни с интересните факти в статията!

Кофеинът не е единствената важна съставка в кафето

Истина е, че голяма част от вкусовите качества на кафето идват от кофеина. Ето защо обикновено сортовете робуста, които са с много повече кофеин за една доза кафе, са и доста по-горчиви. Но това далеч не означава, че кофеинът е единствената или дори най-важната съставка. Да, много от нас го пием за приповдигане и енергия, но има и други съставки на кафето, които са също толкова важни.

Вижте храната, която събужда по-добре от кафето

Пoвeчeтo хoрa oщe cъc cъбуждaнeтo cи cутрин зaпoчвaт дa миcлят зa гoлямa aрoмaтнa чaшa c кaфe. Cпoрeд учeнитe имa друг прoдукт, кoйтo м...

Кои са те обаче? Там е работата, че не сме особено сигурни. Науката е установила стотици химични съединения в кафето, но още не знаем как точно си взаимодействат и кои са основни за качествата на кафето. Тогава защо ни е да го знаем? Ами много просто – изолираните качества на кофеина не са толкова добри, колкото при приема му с кафе!

Кафето е един от най-добрите природни стимуланти

Естествените стимуланти са важни в много сфери, особено в спорта. Тъй като спорта се регулира много и забранените субстанции се наказват, трябва да се прибягва до естествени добавки, които да помагат за представянето в спорта. Интересното е, че кафето е една от най-добрите такива добавки и дори може да се каже, че е излишно да се дават купища пари за така наречените фитнес буустъри, които са просто напитки с добавен кофеин.

Какво значи това за теб? Значи, че ако искаш по-добри тренировки с повече енергия, тогава спокойно можеш да заложиш на чаша качествено кафе (например от Cafemag) и просто да дадеш всичко от себе си в залата. Страхотно, нали?

Ново проучване: 5 чаши кафе на ден не вредят

Пристрастените към кафето могат да си напълнят още една чаша - или три - след като ново проучване установи, че то няма лош ефект върху ...

Има само два истински сорта кафе (но всъщност са три)

Ако се огледаш из магазините за кафе, ще видиш страшно много предложения за различни блендове, сортове и така нататък. Истината обаче е, че ние познаваме само два сорта, от които произтичат всички останали разновидности. Тези сортове са арабика и робуста.

Това далеч не означава, че между различните блендове няма никакви разлики, нито пък че сортовете няма да имат различни качества спрямо това къде са отгледани. Но е важно да отбележим, че робуста е обикновено по-силно от арабика и с по-натрапчив горчив вкус. Често е и по-евтино, защото се гледа по-лесно и е по-разпространено.

Какво да кажем обаче за този трети сорт кафе, който уж също съществува? Ами всъщност този сорт се нарича либерика и е сравнително рядък. По-важното е да се знае обаче, че тези три сорта са единствените, които пием, но далеч не са единствените, които са част от семейството на кафето. Просто останалите сортове не са годни за употреба по една или друга причина, така че засега имаме основно два сорта и един допълнителен за специалните ценители на уникалната напитка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com