X
 
 

Интересни факти за сърцето

3621 1
Интересни факти за сърцето
Снимка: pixabay.com
Дори децата са наясно, кой е най-важният орган в човешкото тяло. Това разбира се, е сърцето. Ако то не работи, значи човекът не е жив. Ако Ви е нужна повече информация относно функциите на сърцето, винаги може да потърсите такава в глобалната мрежа – интернет. Има множество сайтове, в които ще откриете нужната Ви информация, въпреки че често, тя е написана на неразбираем за всеки, език. В тази тема искам да Ви кажа какво представлява сърцето, както и какви са неговите функции. Ще се опитам да го направя така, че всеки да може да разбере написаното.

Всичко, което трябва да знаем за сърцето

Сърцето се намира върху сухожилния център на диафрагмата. То е разположено асиметрично, като 2/3 от него се намират от лявата страна, а останалата 1/3 надясно от срединната равнина. Формата на човешкото сърце няма много общо със сърцата, които децата, а и не само те, рисуват. Истинското човешко сърце е с формата на пирамида, чиито връх е заострен, а основата й е широка.

10-те най-полезни храни за сърцето

Много хора мислят, че здравото сърце се дължи на наследственост и липса на вредни навици, но това не е така. Храната е съществено важна...

Сърцето има две камери – лява и дясна. По форма, дясната камера прилича на тристенна пирамида. Лявата камера на сърцето, трябва да постигне три или четири пъти по-високо налягане на кръвта, отколкото дясната сърдечна камера. Това е и причината, стената на лявата камера да е почти два пъти по-дебела, в сравнение с тази на дясната камера.

Освен двете камери, сърцето е изградено от ред други елементи – горна и долна куха вена, белодробна артерия и белодробна вена, митрална, аортна, трикуспидална и пулмонарна клапа, ляво и дясно предсърдие, и аорта. В общи линии, това са елементите които ще видите, ако разгледате схема на човешко сърце.

Нямам намерение повече да Ви занимавам с това, каква е структурата на сърцето. Сега искам да поговорим за неговите функции, защото те са от изключителна важност за човешкия организъм.

Сърцето е двигателят на човешкото тяло – ако то не работи правилно, нито един орган няма да функционира нормално. Естествено, последиците от неправилната работа на сърцето са негативни, а понякога могат да бъдат и фатални. Ето защо, ако имате някакви сърдечни проблеми, веднага трябва да се обърнете към специалист кардиолог.

Как стресът уврежда сърцето

"В момента, в който поради възрастта започне да отпада функцията на женските полови хормони, отпада защитата върху сърцето и тогава жен...

Благодарение на сърцето, кръвта се движи в съдовата система на човека. То е като помпа, която периодично се съкращава и отпуска, и именно едно такова съкращаване на тази своеобразна помпа, изтласква кръвта от предсърдията в камерите, и от камерите в аортата и белодробната артерия. Едно съкращаване и последващото го отпускане на сърцето се нарича сърдечен цикъл. Когато е в състояние на покой, сърцето прави около 70-75 цикъла за период от една минута. При тежка физическа дейност и по време на спортуване, сърдечните цикли може да се увеличат двойно, т.е. да достигнат до 150, че и повече, за една минута. Всъщност, всеки сърдечен цикъл, представлява един удар на сърцето. Нормалната честота на сърдечните цикли за една минута варира от 60 до 90, като тази честота е индивидуална за всеки човек. За да проверите с колко удара в минута работи Вашето сърце, ще Ви е нужен часовник, който има секундарник. Сложете показалеца и средния си пръст върху вътрешната страна на китка, и ще усетите пулса си. Засечете и изброете, колко пулсации се осъществяват за една минута. Това е и броят на сърдечните Ви удари за период от една минута. Имайте предвид обаче, че не само тежката физическа работа и спортът, могат да променят сърдечния Ви ритъм. Приемането на някои медикаменти, също може да повлияе на честотата на сърдечните Ви удари.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
    Най-важният орган е МОЗЪКЪТ, малоумнико Коларов!!! Без него си прост зеленчук! А иначе има механични сърца, които могат да поемат функция за ИЗВЕСТНО време.