Интересни факти за вратите, за които не сте и подозирали

3873
Интересни факти за вратите, за които не сте и подозирали
Снимка: iSock

Днес не можем да си представим човешкият живот без много неща, които са познати на всеки – но с които сме толкова свикнали, че не им обръщаме внимание. А почти всяко от тях има доста интересна история и факти, свързани с нея. Ето някои любопитни факти за най-обикновените врати.

Любопитни факти за вратите

1. Вратата-шампион.

Рекордьорът сред тежките врати с право е врата с тегло 44 тона, изработена през 1970-те години. Кой има нужда от такава огромна врата? Националната лаборатория „Е. Лоурънс“ на Министерството на енергетиката на САЩ в Ливърмор, щата Калифорния. Само не е съвсем ясно защо на лабораторията й е потрябвал такъв гигант – с ширина 3.6 метра и дебелина 2.44 метра.

2. Най-красивата английска фраза.

Според много ценители на английския език най-красивата фраза в него е „cellar door“, което буквално означава „вратата към мазето“.

ЛЮБОПИТНИ факти за едни от най-известните личности

3. Вратите в киното.

Много хора смятат, че най-разнообразните и оригинални врати в киното са показани във филма „Властелинът на пръстените“. Разбира се, всеки фен на жанра „фентъзи“ е гледал адаптацията на великолепния роман на Дж. Р. Р. Толкин повече от веднъж. Със сигурност публиката обръща внимание на голямото разнообразие от конструкции на вратите, представени във филма. Там са и кръглите врати на къщичките-дупки на хобитите, и масивните порти на Мордор, работещи с подемни механизми, и прекрасните врати във вълшебния красив свят на елфите. Накратко, врати за всеки вкус и интериор – нищо, че са в един измислен свят

4. Актуално защитени врати днес.

Ако някой иска надеждно да защити дома си, трябва да се запознае с иновацията, произведена в Колумбия. Тази врата не се поддава на режещи инструменти, не се страхува от експлозии, куршуми, пожар и т. н. Освен десетината ключалки, тя е оборудвана и с биометрична система. Благодарение на тази иновация вратата проверява не само пръстовите отпечатъци, но и човешката кръв, за да избегне неразрешено влизане в помещенията на недоброжелател – примерно, ако някой мафиот е отрязал пръста на собственика на къщата, както го показват в криминалните филми. Все пак си струва да се има предвид, че отварянето на такава врата може да отнеме 30-40 минути.

Любопитни факти и критерии за женската красота

5. Как вратите влияят на подсъзнанието?

Според резултатите от един много интересен експеримент хората могат по-лесно да се справят с онези задачи, които трябва да бъдат изпълнени в едно и също помещение. Това се дължи на факта, че когато човек преминава през врата, неговото подсъзнание определя някаква граница за събитието. Тоест, когато е излязъл от стаята – това означава, че събитието е приключило. По същата причина понякога, когато хората излизат от една стая и влизат в друга, често не могат да си спомнят защо са дошли. Конструкцията на вратата в случая няма значение.

6. Смазвайте вратите против уроки!

Старо поверие твърди, че скърцаща врата обещава нещастие в къщата. Независимо дали това е вярно, но скърцането на вратата дразни хората и увеличава нервността на дадена ситуация. Така, че все пак си струва да смажете скърцащата врата. Между другото, ако нямате под ръка грес, става и с най-обикновено олио въпреки, че трае по-кратко време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com