Интересни сведения за подаръците

3145
Интересни сведения за подаръците
Снимка: iStock

Подаръците съществуват вероятно откакто съществува човечество. Несъмнено преди всичко те изразяват добро отношение към хората, които ги получават, от страна на онези, които ги поднасят. Но също така подаръците играят важна роля и в други области освен в личните взаимоотношения.

Например в политиката: подаръци се правят на държавни глави и други важни личности в дипломатическите отношения. А в миналото поднасянето на подарък на даден монарх е изразявало подчиненост на една държава спрямо по-мощна и нерядко е предотвратявало войни и въоръжени сблъсъци. Историята познава и обратни случаи: когато по-силна държава искала да се избави от нападения на номади и диви племена, тя им плащала уговорен данък, замаскиран като „подарък“, за да се избегне унижението.

Подаръците, които НИКОГА не бива да приемате

Когато получите покана за рожден ден, имен ден или друг повод, започва голямото чудене какъв подарък да изберете на празнуващия. Първит...

1. На немски съществува думата Drachenfutter. Буквално преведена, тя се превежда като „храна за дракона“. С този термин се обозначава подарък на съпругата от виновния съпруг.

2. През 1945 г. съветски ученици подарили на американския посланик в Москва дървен панел във формата на герба на САЩ. Разбира се, учениците сами не знаели, че в подаръка е вградено подслушвателно устройство - ендовибратор, което редовно предавало на КГБ всички разговори на посланика. Ендовибраторът бил открит чак през 1952 г.

3. В Каталония има необичайна традиция. На Коледа е прието да се подаряват „каганери“. Това са малки статуетки на акащи хора.

4. Най-много подаръци в историята получил Сталин за 70-ия си рожден ден. Списъкът с неговите подаръци бил публикуван в съветските вестници от декември 1949 г. до март 1953 г.

5. В Япония само силният пол получава подаръци за деня на Свети Валентин. Момичетата не получават нищо, а се интересуват само как да намерят най-добрия мъжки подарък за своя любим.

Любопитни и забавни факти за мъжките бради

От незапомнени времена брадата е била знак за мъжественост, придавайки на мъжете известен чар и бруталност. За някои дами това донякъде...

6. Статуята на свободата е най-големият подарък в историята на човечеството. Подарен е на САЩ от французите през 1881 г.

7. Ескимосите правят подаръци за новата година със собствените си ръце. Те изработват малки скулптури от лед, които в условията на вечния студ се съхраняват много дълго време.

8. Най-необичайният подарък за сватба може да се смята комплектът за игра на шах - който задължително се поднасял на младоженците в Персия.

9. Всички монарси имали специална служба, която се занимавала с подбора на подаръци.

10. На 26 декември във Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Канада се отбелязва Денят на подаръка (Boxing Day).

Белите мечки са черни – и други факти, които звучат странно, но са верни!

1. Когато слънцето нагрее 34-етажния бизнес център на лондонската улица Fenchurch Street, пред сградата започват сериозни проблеми. Пор...

11. За първи път процедурата за размяна на фланелки между футболисти била проводена официално през 1931 г. след мач между Франция и Англия.

12. В Иран младоженецът е длъжен да даде булката „магрие“. В превод това означава „любов“ – но в действителност е много скъп подарък, например, къща, кола или злато.

13. На сватбата на Брад Пит и Анджелина Джоли оригинален подарък им поднесла Джулия Робъртс. Тя предложила по време на техния „меден месец“ да гледа шестте им деца.

14. В хотел Grand Midwest в Дубай на една двойка се родило момиченце по време на престоя им там. Собственикът бил толкова трогнат, че назовал стаята на името на бебето и разрешил то да отсяда безплатно в нея цял живот.

---

13 факта за живота, които ще ви изумят

Понякога учените правят толкова невероятни открития, че дори научнофантастичните романи са нищо пред тях. Нашата селекция от 13 необича...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-красивите места в Испания
Най-красивите места в Испания

За повечето от нас Испания е морска дестинация с прекрасни плажове и чудни курорти. Но тази страна е истинско съкровище и може да предложи много...