Истината за лошия дъх

10863
Истината за лошия дъх
Снимка: Pixabay.com

Какво причинява халитоза?

Лошият дъх е състояние, което засяга до 25 процента от населението! Бактериите в устата са отговорни за развитието на халитоза. И жените и мъжете, независимо от възрастта си се борят с този проблем. Освен това лошият дъх може да се наблюдава през целия ден или само за няколко часа. Какви са причините за халитозата?

- Устна хигиена - 87 процента от случаите са лоша хигиена на зъбите и устната кухина. Немитите зъби и остатъците от храна са идеално място за размножаване на бактерии и гъбички. В резултат на това причинява заболявания на венците, лигавицата и кариеса. Тези състояния обикновено са придружени от неприятна миризма.

- УНГ заболявания - хора, които постоянно се борят с ангина, алергичен ринит или синузит. Освен това след трайно възпаление в сливиците се образуват кухини, в които обичат да се натрупват неприятно миришещите секрети, изтичащи от болните синуси и носа. По време на процеса на разлагане анаеробните бактерии произвеждат голямо количество серни съединения.

- Неправилна диета - особено отслабваща, ниско енергийна диета. Диета на гладно намалява производството на слюнка.

- Хормонални нарушения - жените изпитват намалено слюноотделяне по време на менопаузата, менструацията и други дни от цикъла. Това води до дисбаланс на бактериалната флора в устата и повишена секреция на серни съединения.

- Използване на медикаменти - всички лекарства, които изсушават гърлото и намаляват производството на слюнка, като антихипертензия например.

- Психични проблеми - повишеният кортизол -  хормонът на стреса, ефективно намалява слюноотделянето (следователно при силен стрес, устата ни е суха).

По-рядко срещани, но също толкова проблематични причини за появата на халитоза:

Стомашни проблеми - язвена болест или гастрит, катар или микоза на стомашно -чревния тракт. Понякога също проблеми, свързани с малабсорбция или твърде малко храносмилателни ензими, секретирани от панкреаса, черния дроб. Трябва да се свържете с вашия гастроентеролог, за да може той да ви постави пълна диагноза и да се увери, че има някой от гореспоменатите проблеми от храносмилателната система.

Болести на дихателната система - причината могат да бъдат и заболявания на дихателната система, по-конкретно белите дробове. Говорим за микоза и туберкулоза. Понякога причините могат да бъдат по-тривиални, защото е достатъчно да се яде лук или чесън, а серните съединения и острите етерични масла, които съдържат ще проникнат от стомашно-чревния тракт в белите дробове. Оттук идва и миризмата на чесън в издишания въздух в продължение на много часове.

Правилно балансираната диета и употребата на подходящи подправки ще ни позволят да облекчим или напълно да се отървем от лошия дъх. Затова пийте запарка от коприва, използвайте канела и карамфил. Яжте повече сурови зеленчуци и плодове и се храните правилно, като се грижите за честотата на порциите. Избягвайте пороците - откажете се от цигарите и алкохола и не забравяйте да пиете много вода, за да овлажните лигавицата и да намалите количеството бактерии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com