Истинската причина, поради която дебелеем

24194
Истинската причина, поради която дебелеем

Способността да си представяме ароматите на пуканки, пържолки и прочие вкуснотии, и дори на нехранителни продукти се оказва пряко свързана с наднорменото тегло и затлъстяването. Това може да обясни непреодолимото влечение към храна, твърдят медици на ежегодната среща на Обществото по изучаване на хранителни навици на човека в Денвър.

"Нашето откритие подчертава, че всеки случай на затлъстяване и оценка на предразположеността към натрупването на излишни килограми трябва да се изучава и провежда с индивидуален подход. В бъдеще трябва да изработим методика, която ще ни позволи обективно да оценяваме способността на човека към въобразяване на миризми, а не да се опираме на собствените му твърдения", разказват авторите на откритието Барха Патал и Дана Смол от Йейлския университет (САЩ).

Почти 1/3 от учениците у нас с наднормено тегло

Нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност са причина за увеличаване честотата на свръхтеглото и затлъстяването не...

Учените отбелязват, че подобна идея им дошла, след като забелязали, че много от техните колеги често отбелязват в изследванията си, че хората с наднормено тегло по-често и силно изпитват пристъпи на глад.

Това наблюдение навело авторите на доклада на мисълта: ще може ли този повишен апетит и неочаквано възникващо желание за похапване да са свързани с това, как нашият организъм възприема и си представя храната.

Както е известно, ние оценяваме качеството и вкуса на храната не толкова по външния ѝ вид, колкото по нейния аромат. Ръководени от тази идея, Смол и Пател събрали група от няколко десетки здрави и пълни хора и проверили доколко силно те възприемат мириса и вида на храната и си ги представят в моментите, когато нямат нищо за хапване подръка.

Тъй като медиците още нямат обективна възможност да оценят доколко реалистично си представяме ароматите, учените се ограничили със самоанкетиране, в рамките на което доброволците самостоятелно оценявали колко добре са успели да си представят аромата и вида на храната.

48,8% от жените в България са с наднормено тегло

Почти половината от представителките на нежния пол в България страдат от наднормено тегло. Последният анализ от Световно изследване на...

Когато учените анализирали отговорите на въпросите от анкетата, те открили, че хората с аномално висок индекс на телесната маса, свидетелстващ за затлъстяване или за наличието на излишни килограми, средно по-добре си представяли мириса и вида на храната от здравите доброволци. Това говори, че развитието на затлъстяването може да е свързано с тази необичайна особеност на човека.

Разбира се, както признават самите медици, въпросният извод се нуждае от допълнителна подкрепа и проверка с помощта на "точни" неврофизиологични методики, които биха помогнали 100% да се потвърди или опровергае справедливостта на тази връзка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com