Исторически ден за алпинизма - първото успешно зимно изкачване на K2 вече е факт (СНИМКИ)

20041
Исторически ден за алпинизма - първото успешно зимно изкачване на K2 вече е факт (СНИМКИ)
Снимка: Nirmal Purja / Facebook

Екип от 10 непалци осъществи първото успешно зимно изкачване на осемхилядника К2. Те достигнаха най-високата му точка в 16:58 часа местно време.

Това е първото зимно изкачване на втория по височина връх на Земята - 8611м. Той е единственият осемхилядник, към който няма технически лесен маршрут и е значително по-труден за изкачване, дори през лятото, от първенеца Еверест.

К2 се смяташе за непокорим през зимата, заради температурата от минус 40 градуса и ветровете със скорост от 200 км. в час.


Първото изкачване на К2 е осъществено на 31 юли 1954 г. от италианската алпийска свръзка Лино Лачедели и Ачиле Компаньони. През годините няколко зимни експедиции успяваха да достигнат височина над 7000 метра, но не и върха.

"Днес 16.01.2021г. е един исторически ден за алпинизма, който ще се говори дълго време. Голяма група от непалски шерпи показаха, че невъзможното е възможно, като изкачиха единствения неизкачен през зимата осемхилядник. Сърдечно ги поздравявам! Радвам се, че точно те първи изкачиха върха. Заслужават го! Силно вярвам, че и ние ще имаме шанс и добро време през идните дни. Невероятно труден връх, който често няма изкачвания дори през летния сезон. Браво, момчета! Гордеем се с вас!" Това написа алпинистът Атанас Скатов в профила си във Фейсбук.

Още в края на 2020 г. Скатов обяви намеренията си за същото изкачване и вече повече от месец той е в подножието на К2, дебнейки подходящо време за атака на върха.

Атанас Скатов тръгва към първо зимно изкачване на К2

Алпинистът Атанас Скатов се отправя на експедиция в планината Каракорум, на границата между Пакистан и Индия, за да направи опит за изк...

Малко по-късно стана ясно, че историческото постижение е взело жертва. Испанецът Серхи Мигноте е загинал при слизане от лагер 3 към базовия лагер, като е паднал в пукнатина. Той е на 46 години и беше член на експедицията, в която е и нашият Атанас Скатов.

"Голямата радост от успеха днес много бързо бе помрачена. На слизане към базов лагер моя голям приятел, мотиватор и най-добрия алпинист, който познавам Серджи падна и вече е в небесното царство. Серджи живееше в небесата, най-добрия атлет, който познавам, завършил успешно много триатлони, айрън мен, ултра мен и невероятен алпинист с високи постижения. Винаги ми помагаше много със съвети. Невероятно добър човек, скромен, винаги усмихнат, отзивчив. Заедно изкачихме върховете Г2 и Даулагири през 2019г.

Не съм на себе си и не знам как ще продължи тази експедиция. Изказвам моите искрени съболезнования към близките и роднините на Серджи, както и към неговите симпатизанти. Той ще е винаги в сърцата ни! Липсваш ни силно", сподели още Скатов и качи обща тяхна снимка, направена в началото на януари.

Атанас Скатов с девети осемхилядник в кариера си

Алпинистът Атанас Скатов покори деветия осемхилядник в кариера си. Българинът изкачи Гашербрум 2 само 6 дни, след като изкачи и съседни...

"НЕВЪЗМОЖНОТО Е ВЪЗМОЖНО! Много специален момент. Целият екип се изчакахме 10 метра под върха, за да сформираме група, след което заедно стъпихме на върха, докато пеехме нашия непалски национален химн. Горди сме, че сме част от историята на човечеството и показваме, че сътрудничеството, работата в екип и позитивната мисловна нагласа могат да надхвърлят ограниченията на това, което смятаме за възможно", написа водачът на шерпите Нирмал Пурджа във Фейсбук профила си, като изброи членовете на екипа и показа общи снимки от върха.

Непалец се похвали с рекорд за най-бързо покоряване на Хималайската корона

Алпинистът Нирмал Пурджа се похвали, че е поставил световен рекорд за най-бързо изкачване на всички осемхилядници на Земята - т.нар. Хи...

Нирмал Пурджа е алпинистът, който преди 2 години направи рекорд, който едва ли ще бъде подобрен, като изкачи всички 14 осемхилядници на света за 6 месеца и 6 дни. Предното подобно върхово постижение беше направено за над 7 години.

Жени шерпи повеждат алпинисти към Еверест

За поколения шерпи изкачването на Еверест е "царство на мъжете". Традициите на легендарните непалци изискват от жените да се грижат за ...

"НАПРАВИХМЕ ГО, ПОВЯРВАЙТЕ МИ, НАПРАВИХМЕ ГО - предизвикателство, което не е правено никога преди. Това е най-голямото постижение в историята на алпинизма, това е добрият пример за работата в екип. Благодаря на планината, че позволи това изкачване, "ако планината ви позволи да се изкачите, никой не може да ви спре". Благодаря на всички вас, които ни подкрепяхте пряко и косвено по време на експедицията. СВЕТЪТ трябва да се гордее", сподели тържествено за успеха и друг от участниците Шханг Дауа Шерпа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Как се пише: убедително или обедително?
Как се пише: убедително или обедително?

Думата се изписва правилно по следния начин - убедително, също и убедителен, убедителна, убедителни. Как се пише: обяснение или обеснение? Примери:  Моят...