X
 
 

Ядреното гориво на планетата може да бъде изчислено до 2025 г.

Количеството ядрено гориво и радиоактивна енергия, която се намира в планетата, може да бъде изчислена до 2025 г., което ще помогне за установяването на това до кога Земята ще може да разчита на този свой източник на енергия.

Планетата ни се нуждае от гориво, с което да извършва всички свои процеси – движението на тектонските плочи, изригването на вулканите, съществуването на магнитните полета. Също като хибриден автомобил Земята използва два източника за такава енергия – първична енергия, останала от създаването на планетата и ядрена енергия, която се формира в земното ядро от естествения радиоактивен разпад на елементите в него.

Франция официално призна за вредите от ядрените опити в Полинезия

Франция носи отговорност за вредите, причинени на природата и на жителите на Френска Полинезия в резултат на изпитания на атомни оръжия...

Досега учените са създали няколко модела, с които да изчислят какво количество енергия ще остане на планетата, но резултатите от тези изследвания се намират в много широки граници, пише изданието The Financial Times.

Екип от изследователи от Университета в Мериленд, от Карловия университет в Прага и от китайската Академия за геоложки науки твърди, че ще може да изчисли колко точно гориво остава на Земята до 2025 г.

За да може да бъде сметнато това количество, учените ще разчитат на засичането на една от най-малките субатомни частици, известни на науката – геонеутриното. Тези частици са вторичен продукт от ядрени реакции в звездите, включително и нашето Слънце, в суперновите, черните дупки и като резултат от човешка дейност. Те също така се образуват и от термоядрените процеси в земното ядро, посочва още БГНЕС.

Чрез засичането на тези частици учените ще могат да установят какво количество от тях остава в ядрото на планетата.

Астрофизици назоваха пределния брой суперземи в Слънчевата система

Асрофизиците Бенджамин Бромли от Смитсъниънската астрофизична обсерватория в САЩ и Скот Кениън от университета на Юта са оценили максим...

Досега засичането на антинеутринови тела, каквото е геонеутриното ставаше изключително бавно. Но учените се надяват, че с влизането в употреба на три нови детектора до 2022 г. това ще стане по-бързо и по-лесно.

„Познанието за това колко точно радиоактивна енергия има в Земята ще ни каже колко дълго това гориво ще се ползва“, коментира Уилям Макдонъу, професор от Университета в Мериленд.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители