Как да хванеш шпионина в смартфона си

17733
Как да хванеш шпионина в смартфона си
Снимка: iStock/Guliver

През последните години има все повече случаи, когато хората забелязват необичайно поведение на своите смартфони. Ако устройството ви изведнъж започне да се изтощава или телефонът започва да се включва и изключва, когато сте далеч, това е причина да проверите за шпионски софтуер.

Най-лесният начин да проверите е да потърсите в настройките на телефона инсталираните на него програми и да определите дали има такива, които не сте изтеглили. Необходимо е също така да се провери какви програми имат достъп до основните функции на смартфона, дали там няма чужди приложения.

Ако се забележи, че телефонът не се изключва дълго след като сте задали тази команда, напълно взможно е да търси някакъв източник, към който може да се предава информация. „Това може да послужи и като основа за проверка на вашия смартфон за злонамерен софтуер“, казва експерт.

Според Кусков, за да се идентифицират точно зловредните програми, най-добре е да се свържете със специални компании или сервизни центрове, или да инсталирате определен софтуер, който ви позволява да намерите шпионски софтуер. Има много програми, които осигуряват откриване и премахване на шпионски софтуер.

Много хора констатират различни видове смущения, докато говорят по телефона. Обикновено връзката се изкривява по странен начин, но има няколко признака, които показват, че телефонът може да бъде подслушан.

Повишен разход на батерия

Първият и основен признак е увеличената консумация на батерия, казват експертите. Необходимо е да се обърне внимание на бързата консумация на батерията именно при извършване на определени действия, например при разговор по телефона или изпращане на текстови съобщения в месинджъра.

Загряване на телефона

Трябва също да обърнете внимание на необичайно горещия телефон по време на разговор, особено ако това не се е случвало преди. Работата е там, че програмите, които киберпрестъпниците използват, стават все по -умни. Те се включват само в подходящите моменти и скриват постоянното си присъствие на устройството.

Консумация на трафик

По време на подслушване, потреблението на трафик се увеличава. Това е особено забележимо, когато се опитвате да шпионирате кореспонденцията. Поради трудностите при декодирането на отделни съобщения, всички действия на екрана често се записват и впоследствие тежкото видеосъдържание се изпраща на шпионите. Затова си струва да се обърне внимание на сметките от телекомуникационните оператори.

Насочено съдържание

Друг знак, че някои от приложенията подслушват потребителя, е съдържание, насочено към разговори. С прости думи, виждате на екрана това, което наскоро сте обсъдили с някого. Това може да е реклама или дори съобщения от неизвестен номер.

Ако подозирате, че телефонът се подслушва, трябва да го изключите и да се свържете със сервизния център. Възможни са и независими действия за защита, но те изискват определени умения: ще трябва да инсталирате допълнителни програми, като антивирусни програми, а в някои случаи трябва да преинсталирате операционната система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com