Как да изберем кухненска посуда

3720
Как да изберем кухненска посуда

Изборът на кухненска посуда трябва да се основава не само на дизайн, визия и индивидуални предпочитания към съответен модел и бранд. Обърнете внимание и на качеството на изработката, материала и безопасността – все пак в съдовете ще приготвяте и държите храната си, съответно в тялото могат навлязат вещества, мигрирали от съда в храната, ако той е със съмнително качество или с лесно за повреждане покритие.  

За какво да внимавате, когато купувате съдове?

1. Здравина на дръжките. Рискът да се изгорите, ако дръжките са нестабилни, е огромен. Проверете качеството и здравината на дръжките, когато избирате посуда, в която ще приготвяте гореща храна.

2. Материал. Съществува посуда, изработена от различен материал, подходящ за различни ястия и различна топлинна обработка.

3. Алуминий. Алуминиевите съдове са популярни, често избирани от домакините, тъй като лесно се нагряват и поддържат, здрави са и цената им е отлична. Недостатък е, че алуминият е вреден за организма, поради което, когато приготвяте храна в него, не я съхранявайте в съда, след като е готова.

4. Чугун. Съдовете от чугун са масивни, издръжливи и разпределят равномерно топлината. Избирайте такива с покритие, за да не задържат аромата на храната и да не преминава тя към следващото ястие. Недостатък на този тип съдове е значителното им тегло, което ги прави по-трудни за почистване и измиване, но специфичният, уникален вкус на храната, който придават, заличава с лекота недостатъците им.

5. Стъкло. Посудата от огнеупорно стъкло е безопасна за здравето, не отделя вредни вещества и в нея се готви бързо, лесно и приятно. Недостатък е, че са по-податливи на счупване, което изисква внимание при боравене с тази посуда.

6. Глина. Глинените гювечета ви пренасят в детството и кухнята на мама. Храната, приготвена в тях, има възхитителен вкус. Недостатък е съдържанието на олово, което изисква да не съхранявате храната в съда, след като е готова. Внимавайте при загряването – то трябва да се случва бавно, а горещите съдове от глина не трябва да имат контакт със студена вода, преди да изстинат.

Почистете тенджерите, тиганите и кухненските съдове лесно - ето как

Търсите ли нови, лесни и чисто екологични начини за почистване на мазните кухненски съдове?  За нуждите на едно домакинство, ние ...

7. Големина. Избирайте големината на съдовете според уредите в кухнята ви и големината на семейството ви така, че тя да отговаря на нуждите ви.

8. Покритие.

9. Емайл. Използва се при чугунените, алуминиевите и други съдове. Възпрепятства преминаването на вредни вещества от съда в храната по време на готвене. Изхвърлете съда веднага, щом забележите, че емайлът се е нарушил, за да предпазите здравето си.

10. Керамика – отлично покритие, което е напълно безвредно за организма.

11. Тефлон – незалепващото покритие е много удобно за готвене без или с минимални количества мазнина, но е деликатно и не трябва да използвате за разбъркване метални бъркалки. Дървената е идеална за посудата с тефлоново покритие. Избирайте качествени модели и марки, тъй като по-трудно се надраскват. Веднъж надраскано, тефлоновото покритие не подлежи на поправка и е важно да изхвърлите съда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно