Как да изберем кухненска посуда

3720
Как да изберем кухненска посуда

Изборът на кухненска посуда трябва да се основава не само на дизайн, визия и индивидуални предпочитания към съответен модел и бранд. Обърнете внимание и на качеството на изработката, материала и безопасността – все пак в съдовете ще приготвяте и държите храната си, съответно в тялото могат навлязат вещества, мигрирали от съда в храната, ако той е със съмнително качество или с лесно за повреждане покритие.  

За какво да внимавате, когато купувате съдове?

1. Здравина на дръжките. Рискът да се изгорите, ако дръжките са нестабилни, е огромен. Проверете качеството и здравината на дръжките, когато избирате посуда, в която ще приготвяте гореща храна.

2. Материал. Съществува посуда, изработена от различен материал, подходящ за различни ястия и различна топлинна обработка.

3. Алуминий. Алуминиевите съдове са популярни, често избирани от домакините, тъй като лесно се нагряват и поддържат, здрави са и цената им е отлична. Недостатък е, че алуминият е вреден за организма, поради което, когато приготвяте храна в него, не я съхранявайте в съда, след като е готова.

4. Чугун. Съдовете от чугун са масивни, издръжливи и разпределят равномерно топлината. Избирайте такива с покритие, за да не задържат аромата на храната и да не преминава тя към следващото ястие. Недостатък на този тип съдове е значителното им тегло, което ги прави по-трудни за почистване и измиване, но специфичният, уникален вкус на храната, който придават, заличава с лекота недостатъците им.

5. Стъкло. Посудата от огнеупорно стъкло е безопасна за здравето, не отделя вредни вещества и в нея се готви бързо, лесно и приятно. Недостатък е, че са по-податливи на счупване, което изисква внимание при боравене с тази посуда.

6. Глина. Глинените гювечета ви пренасят в детството и кухнята на мама. Храната, приготвена в тях, има възхитителен вкус. Недостатък е съдържанието на олово, което изисква да не съхранявате храната в съда, след като е готова. Внимавайте при загряването – то трябва да се случва бавно, а горещите съдове от глина не трябва да имат контакт със студена вода, преди да изстинат.

Почистете тенджерите, тиганите и кухненските съдове лесно - ето как

Търсите ли нови, лесни и чисто екологични начини за почистване на мазните кухненски съдове?  За нуждите на едно домакинство, ние ...

7. Големина. Избирайте големината на съдовете според уредите в кухнята ви и големината на семейството ви така, че тя да отговаря на нуждите ви.

8. Покритие.

9. Емайл. Използва се при чугунените, алуминиевите и други съдове. Възпрепятства преминаването на вредни вещества от съда в храната по време на готвене. Изхвърлете съда веднага, щом забележите, че емайлът се е нарушил, за да предпазите здравето си.

10. Керамика – отлично покритие, което е напълно безвредно за организма.

11. Тефлон – незалепващото покритие е много удобно за готвене без или с минимални количества мазнина, но е деликатно и не трябва да използвате за разбъркване метални бъркалки. Дървената е идеална за посудата с тефлоново покритие. Избирайте качествени модели и марки, тъй като по-трудно се надраскват. Веднъж надраскано, тефлоновото покритие не подлежи на поправка и е важно да изхвърлите съда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com