Как да изгоним буболечките от дома си, без да използваме опасни химикали?

2783
Как да изгоним буболечките от дома си, без да използваме опасни химикали?
Снимка: iStock

Мравки, хлебарки, паяци и какво ли още не могат да направят дома ни място, където да живеем в кошмар. Пролетта е време, в което се радваме на слънчевите лъчи, но всички такива гадинки също излизат навън. Преди обаче да посегнете към препарати, които са наситени с химикали, опитайте тези безопасни природни начини за справяне с насекомите.

Можете да използвате капани срещу хлебарки и мрежа за защита от комари, деритивни спрейове за дървеници и етерични масла срещу мравки и всичко това без никакви странични ефекти.

Когато у дома се появи проблем с дребните вредители, повечето от нас започват веднага да пръскат със спрей. Малко обаче знаят, че пестицидите в тези препарати са по-вредни за нас, отколкото за тях. Те остават за дълго време по мебелите и могат да предизвикат различни алергични реакции, обриви и дори да се стигне до увреждане на нервната система.

Природните продукти имат далеч по-малко странични ефекти от останалите. Затова и се препоръчват за честа и продължителна употреба. С тях трудно можете да получите алергична реакция или друг вид неразположение.

Комарите от друга страна са упорити и досадни същества. За тях обаче трябва да се вземат мерки, тъй като пренасят различни болести, вирусни заболявания и дори са способни да причинят истински епидемии.

За щастие лесно можете да се отървете от тях. Просто използвайте комарници. Все пак успешно средство срещу тях са комарниците и етеричните масла и ароматните свещи. Маслата от цитронела, лимонена трева, евкалипт, лавандула, мащерка, босилек, здравец и мента гонят комарите надалеч.

Научете се да забелязвате тези буболечки, които ЩЕ РАЗВАЛЯТ почивката ви

Дървениците не просто ще развалят престоя ви – този лош късмет може да ви последва вкъщи, защото дървениците могат да се закачат ...

Дървениците са изключително упорити и устойчиви на повечето пестициди. Те могат да се премахнат сравнително бързо и лесно с топлинна обработка. Доказано е, че температура от 48 градуса гони буболечките надалеч, но за това трябва да се посъветвате със специалист. Пожарът ще ги изгони, но ще ви създаде и други ядове. Затова доста  по-успешен метод за борба с тях са отново етеричните масла. Използвайте спрей от евкалипт. Пръскайте в продължение на една седмица и дървениците ще изчезнат.

Макар да изглеждат безобидни от всички насекоми, мравките могат да бъдат наистина голям проблем. Ефективен срещу тях е екстрактът от канелени листа. Основният екстракт на канелата – трансканелен, има много силен и инхибиращ ефект към мравките и ги гони надалеч.

Хлебарките наистина са много упорити. Все пак те са единствените, които са успели да оцелеят след ядрена атака. Затова при тях ще ви е нужен систематичен подход. Първо почистете къщата си много грижливо и се старайте да не оставате остатъци от храна. Ефективен начин е да смесите течен препарат за съдове с вода и след това да напръскате хлебарките. Сапунената вода блокира дихателните пътища и те умират след няколко часа.

По-ефикасен метод е да смесите борна киселина със захар. Оставете сместа на различни скрити места в къщата си и потърсете пукнатини и цепнатини око кухненската мивка, където може да има остатъци от храна. Борната киселина може да предизвика раздразнение и при хората, така че я дръжте на места недостъпни за деца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Пием ли по-малко алкохол, когато използваме по-малка чаша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com