Как да намалим нещата в дома си и да изкараме пари?

7745
Как да намалим нещата в дома си и да изкараме пари?
Снимка: iStock

Много хора не осъзнават, че могат да променят начина си на живот в две посоки - едновременно да живеят по-добре и да изкарват повече пари. В тази статия ще се опитаме да обясним как може да помагате на природата и в същото време да подобрите финансовото си състояние. Да, може би стъпките няма да важат за всички, но със сигурност могат да са ви полезни. Нека видим какви са те: 

1) Направете ревизия на нещата, които притежавате

Отделете един ден, за да минете през всички неща, които имате - техника, дрехи, обувки и т.н. Разделете ги на неща, които бихте искали да махнете и такива, с които не бихте се разделили. Нека видим първата купчина с неща. Това са непотребни за вас вещи, които вече нямат място в дома ви. Нека ги погледнем в по-големи детайли - всичко от тях ли е за боклука? Няма ли неща в добро състояние, които могат да се ползват? След като отделите това, което не става и е за хвърляне, погледнете останалите неща и ги категоризирайте според вида им. Има ли част от тях, която бихте искали да дарите? Например, вашите стари дрехи и/или обувки могат да зарадват някое дете или човек, който няма възможности. Ако и след това сито са останали някакви неща като техника и мебели (най-често), то може да се замислите да ги продадете онлайн. Едва ли ще направите милиони, но поне може да изчистите дома си от ненужните неща и да изкарате малко пари. Правете тази процедура периодично и няма да съжалявате. 

2) Спрете да купувате неща, които не ви трябват

Ще се учудите колко хора се зариват с неща, които са им непотребни и колко много пари заминават на вятъра по тази линия. Преди да закупите нещо си задайте въпроса "Имам ли нужда от това?". Ако отговорът е отрицателен, просто не го купувайте. Спестете сумата за нещо друго, например пътуване. Това може да е стимул да ограничите ненужните покупки, за да се зарадвате с друга награда. 

3) Опитайте да живеете екологично

Спирането на купуването на вода в пластмасови бутилки и найлоновите торбички са добра първа стъпка в този процес. Няма нужда да правите геройства. Тези две неща са напълно достатъчни. Може да вкарате в микса и покупка на дрехи втора употреба и вече сте герой за планетата. Само от това може да спестите голямо количество отпадъци и пари за една година. 

4) Не хвърляйте храна

Гответе с по-добро планиране и ако можете купувайте трайни продукти на промоционални цени. Може да спестите много средства ако просто спрете да хвърляте храна. Тъжното е, че така не само генерирате боклук, но и губите пари. Ако сметнете всичките си харчове за храна и засечете колко всъщност изхвърляте, ще видите, че в края на годината сте хвърлили една заплата в контейнера. А може да не го правите. 

Тези четири стъпки са много лесни за следване и могат да ви помогнат да намалите нещата в дома си, да пазите природата и да спестите пари. Опитайте, струва си!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Пием ли по-малко алкохол, когато използваме по-малка чаша

Как къпането ни помага да пестим вода

Няколко причини, поради които котките "месят" с лапите си

Дърво, което ражда сладолед: Възможно ли е?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com