Как да отстраним петна от теч по тавана или стените?

21647
Как да отстраним петна от теч по тавана или стените?
Снимка: Pixabay

И така, какво трябва да се направи, ако след наводнение от съседа и протекъл покрив след обилен дъжд останат жълти петна по тавана и стените?

Когато работите върху влажен таван, първо изключете електричеството към глюкомера. Все още не знаете къде е изтекла водата и колко близо се е доближила до окабеляването.

Метод 1 - механичен 

Това е най-често срещаният метод и не изисква използването на никакви химикали. Почистваме старата боя, шпакловката, мазилката с шпатула възможно най-дълго или докато премахнем повредените повърхности. Избърсваме откритото място с влажна кърпа и изчакваме малко, докато таванът изсъхне. След това нанесете грунд с дълбоко проникване с валяк. Взимаме довършителната шпакловка и я нанасяме с шпатула на тавана. Изравняваме повърхността и изчакваме да стегне. Използвайки шкурка, ние смиламе повърхностни дефекти, подготвяйки тавана за довършителни работи. След това го грундираме отново със същия грунд. Накрая боядисайте тавана отново с валяк или четка. Ако има съмнение, че нюансите на старата боя и новата са идентични, ще трябва да боядисате целия таван отново. Таванът обикновено е боядисан на 2 слоя.

Метод 2 - хлор

И така, наводнението е спряно, таванът е сух. Как да се отървем от следи от бедствието и как да премахнем жълтите петна по тавана след теч? 

Ще имате нужда от: белина или друг хлорсъдържащ препарат; гумени ръкавици (облечете стари и дрехи); 2-3 гъби или малък валяк за боядисване; контейнер за разтвор (подходящ е контейнерът за боя).

Първо трябва да почистите тавана от предишните слоеве довършителни материали и мазилка. След това изсипете белината в контейнер, сложете ръкавици, навлажнете гъба или валяк в разтвора и започнете обработката.

Нанесете гъбата върху петното и задръжте в това положение за 5 секунди. След това отново попийте и отново обработете. По този начин преминете през цялата площ на засегнатото място. В момента, в който гъбата стане червена, тя трябва да се смени. По този начин таванът трябва да се третира, докато петната изсветлят възможно най-много. След обработката трябва да изчакате, докато таванът изсъхне и да извършите довършителни работи.

Съвет: Ако имате под ръка солна киселина, можете да извършите почистването с 3% разтвор на солна киселина, загрят до 40 градуса.

Метод 3 -  за борба с ръждата

Много по -трудно е да се справите с последиците от комунална авария, ако течът е засегнал ръждясали тръби и ръждясалите частици са проникнали по тавана ви заедно с обикновената вода. Как да премахнете ръждата от тавана след теч? 

За да се справите ефективно с яркочервени петна, ще ви трябва: 10% меден сулфат; обикновен червеникав сапун за пране; костно лепило; олио; гумени ръкавици; валяк, гъба или четка.

За приготвяне на сместа се смесват 250 г витриол, същото количество сапунени стърготини, костно лепило и 40 г изсушаващо масло. Също така трябва да почистите слоя мазилка и боя възможно най-дълбоко. Сместа се излива в контейнер, валякът се потапя в сместа и се обработва цялата площ.

Важно! Ако петното се появява отново и отново, докато не създадете водоустойчива изолация на това място, всички усилия ще бъдат напразни: жълтото петно ??ще се покаже отново и отново.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com