Как да предпазим дома от миризми, ако имаме домашен любимец

9106
Как да предпазим дома от миризми, ако имаме домашен любимец
Снимка: iStock/Guliver

Всеки домашен любимец е пълноправен член от едно семейство. Той ни дава спокойствие, носи ни радост, правите дните ни по-леки и светли. Способен е да ни разсмее дори когато сме много тъжни. Животните дори са способни да разберат един човек много по-добре от друг човек. Но в никакъв случай не трябва да се пренебрегва и факта, че гледането в къщи на котка или куче, означава повече грижи и чистене, много повече усилия и за поддържане на високо ниво на хигиена. А в основата на тази хигиена много често стои отстраняването на различните миризми.

Да се радвате на приятно ухаещ дом и четириног приятел не е невъзможна мисия. Стига обаче да знаете по какъв начин да почиствате и поддържате дома си.

Днес ви представяме няколко ценни съвета, които ще ви бъдат от голяма помощ.

- Когато купувате мебели, помислете първо за техния вид

Тук е логично да се избягват коприна или кадифе, защото са по-трудни за поддръжка. Също така по-добра идея е да подберете кожен диван или такъв с дамаска от микрофибър. Редно е крачетата да бъдат метални, а не дървени.

- Колкото се може по-бързо почистете поразията

Ако все още сте на етапа по работата за навиците на своя домашен любимец, често ще ви се случва да виждате тук-там следи от напишкано. Трябва незабавно да почистите петното, за да предотвратите пропиването и задържането на миризмата.

- Винаги имайте под ръка комплект за почистване

Да почистите след домашния любимец е винаги по-лесно, ако сте се въоръжили с подходящите за това инструменти. Може в едно пластмасово кошче да си складирате почистващи препарати, стари кърпи и парцали от вече ненужни дрехи, дезинфекционни кърпички и други. По този начин бързо и лесно ще премахнете бъркотията, вместо да се лутате ненужно в търсене на неща за почистване.

- Запасете се със сода

Няма как да не знаете, колко ефикасно средство е тя при почистване. Сложете в малка кутийка сода за хляб в близост до коша на домашния любимец. Ако откриете напишкано на килима, почистете и поръсете обилно със сода, за да може да абсорбира миризмата.

- Почиствайте пособията и играчките на домашния любимец

От леглото и постелките, до играчките - редовно и добре ги почиствайте. Това освен че ще поддържа вашия дом чист, ще ви гарантира също така, че вашите домашни любимци ще бъдат предпазени от инфекции и болести.

Домашните любимци повишават настроението и лекуват

Домашните любимци носят редица ползи за здравето на своите собственици. Ето как грижата за животно може да помогне за облекчаване на де...

- Почиствайте редовно козината

Не бива да позволявате да остава козина по килима, одеялата, възглавниците. Трябва редовно да ги почиствате с подходяща четка.

- Изберете освежаващ аромат

Освен да почиствате къщата си и домашния любимец, редно е да заложите и на успокояващ аромат, който със сигурност ще добави свежест и чар в дома ви. Заложете на бор, топъл памук, лавандула или цитрусови аромати.

- Използвайте специални спрейове за мебелите

Куче или котка – какво издава изборът за твоя характер?

Истината в реалния живот е - тези две много мили същества не могат да се понасят, макар че всяко правило си има своите изключения. Не с...

За да успеете да предпазите вашите вещи и мебели, може да се снабдите със специален спрей. Те са различни за котките и кучетата, но съдържат само естествени съставки, които няма да навредят на здравето на домашния любимец, но ще го отблъскват и по този начин няма да го има до болка познатото драскане и хапане на мебелите.

- Коригирайте лошите навици с воден пистолет

Един изключително ефективен начин. Ако видите вашия домашен любимец да дъвче или драска някоя мебел например, просто го напръскайте с водния пистолет. Този вариант е по-добър, отколкото да извикате силно "НЕ".

Като съвет:

Винаги, когато се наложи да оставите домашния любимец самичък в къщи, my оставяйте от любимите играчки. Те имат голяма енергия, особено когато са малки, и е добре да се занимава с нещо, докато ви няма. Така и рискът да направят някоя пакост и после да ви се наложи да чистите до полуда е по-малък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Пием ли по-малко алкохол, когато използваме по-малка чаша

Как къпането ни помага да пестим вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com