Как да си направим кисело зеле за 3 дни без претакане и бъркане

78667
Как да си направим кисело зеле за 3 дни без претакане и бъркане
Снимка: Facebook

Кисело зеле – класика в жанра! Сигурно няма българин, който да не обича този цар на ферментиралите храни, а вече ви казахме и колко полезни са те в борбата със сезонните вируси, включително COVID-19. Как тогава човек да не си затвори поне едно бидонче със зеле на тераската, рискувайки да обгази с миризмата му комшиите напролет!

Е, ако горният сценарий ви спира да приготвите домашно кисело зеле , защото се опасявате от неприятности със съседите или пък се страхувате, че ще ви лепнат етикета „селяндури“, днес ще ви научим как да си приготвите кисело зеле за чудо и приказ по бързата процедура .

Вижте най-лесната рецепта за кисело зеле!

От дядо знам, че да се прави кисело зеле е нещо равносилно на традиция за българското семейство. Това беше и неговото любимо мезе за ра...

Предлагаме ви да опитате най-елементарния начин да имате всяка седмица прясно ферментирало зеле – т.нар. дива ферментация. Това е най-здравословният подход и може да го ползвате и за други зеленчуци. Идеята е много проста – правите солен разтвор, като спазвате пропорцията 1 л вода и 30 г морска или каменна сол (около 2 с.л.). Купете си фина морска сол, за да се разтвори по-бързо и по-добре във водата.

Обичайно за една зелка ви трябват 2 л вода и 4 с.л. сол. Първо разтворете солта във водата. Може да загреете 1 л вода и в нея да разтопите цялата сол, а след това да добавите другия 1 л вода, за да я охладите.

Зелката може да сложите цяла, а може и да нарежете. Може да ползвате голям буркан, а може да я разпределите в няколко по-малки буркана. Може да добавите подправки по желание, но наистина не са задължителни – цвят на копър, сухи люти чушки, синапено семе, джинджифил и т.н.

Грешки при слагането на кисело зеле

Киселото зеле е най-популярнa зимна туршия по нашите ширини. Освен вкусно, то е изключително полезно заради огромното количество витами...

Когато напълните буркана/ите със зелето, го залейте с вода до горе. Трябва да има вода над зелето през цялото време, за да не мухляса. Затова използвайте тежест – камък, чинийка или торбичка, пълна с вода. Притиснете с тях зелето, така че да е през цялото време покрито от водата. Сложете тензух или марля – за да ферментира, зелето има нужда от въздух. Не го затваряйте с капак. Но и не го оставяйте без нищо предпазно, защото ще влезе много прах и мръсотия. Това е всичко.

Сега го забравете на топло и не на пряка слънчева светлина. На третия ден може да опитате. Ферментацията би трябвало да е започнала, но кога ще консумирате зависи от вашите лични предпочитания. Обикновено класическото кисело зеле отнема месеци в бидони и претакане, а това е готово на седмия ден. Така всяка седмица може да зареждате буркана/ите и да имате подръка от този еликсир.

източник: saveti.net

4 причини защо киселото зеле е вредно за организма ни

Хората вече започнаха да си разменят рецепти за кисело зеле и да правят своите опити в това да си осигурят вкусна салата през цялата зи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com