Как да съхраняваме зеленчуците, за да ги запазим пресни дълго време

7026
Как да съхраняваме зеленчуците, за да ги запазим пресни дълго време
Снимка: iStock/Guliver

Правилно съхраняваните зеленчуци ще запазят свежестта и апетитния си вид дълго време. Научете важни съвети, за да можете да използвате храната си, преди тя да загуби вкуса си. 

Зеленчуците са източник на ценни витамини и фибри. Те осигуряват на организма фолиева киселина и калий, наред с други. Ако искате да се възползвате от предимствата на зеленчуците и да се насладите на приятния им вкус, погрижете се за правилното съхранение на храните. Неправилното съхранение ще доведе до загуба на ценни хранителни вещества, както и до влошаване на вкуса.

Как да съхранявате зеленчуци? Ето 3 практически съвета:

1. Разгледайте зеленчуците в магазина

Правилното съхранение на зеленчуци няма да помогне, ако изберете остарели продукти в магазина. Бъдете особено внимателни с храна, опакована в мрежа или на поднос. Лесно е да се пренебрегне, че една от чушките е назъбена и че върху нея се е появило сивкаво покритие. Въздържайте се да купувате краставици, ако са много меки. Освен това избягвайте прекалено почистените зеленчуци. Магданозът, леко замърсен с пръст, ще остане свеж по-дълго.

2. Подгответе зеленчуците за съхранение

Избягвайте да режете зеленчуци, например моркови на малки кубчета. Можете да запазите целия зеленчук свеж много по-дълго. Отрежете обаче листата - както за моркова, така и за магданоза. Съхранявайте обаче брюкселското зеле немито и само преди да приготвите ястието, отрежете външните листа и почистете зеленчука. Увийте аспержите във влажна хартиена кърпа и те ще останат свежи по-дълго в хладилника. Можете да направите същото с магданоз или куп лук.

3. Изберете подходящата температура и място за съхранение

Някои от зеленчуците се нуждаят от ниска температура, а някои се съхраняват в кухнята на плота. Можете да поставите брюкселско зеле, броколи, карфиол и зелен грах в хладилника . Ниската температура ще е подходяща и за моркови, магданоз и царевица в кочана. Можете да поставите листни зеленчуци като маруля, спанак и кейл в хладилника. Преди да поставите в хладилника, измийте зелените зеленчуци и ги увийте в хартиена кърпа.

Какво да не държите в хладилника?

Вече знаете какви зеленчуци да държите в хладилника. Има обаче продукти, които ще бъдат неблагоприятно повлияни от тази ниска температура. Един от тях е чесънът. Ниската температура и високата влажност в хладилника ще направят зеленчука бързо мек. Кухненският плот също е подходящо място за лук. Уверете се обаче, че слънцето не пада върху него.

Хладилникът не е подходящ за съхранение на картофи . Подходящо място за този зеленчуков обяд е тъмната и хладна стая - килер до гаража ще бъде идеален. Не съхранявайте други зеленчуци (например лук) до картофите, за да избегнете поникването.

Стайната температура ще бъде подходяща за съхранение на тиквички, патладжани и краставици.

Не слагайте зеленчуци до плодовете

Зеленчуците и плодовете не трябва да са един до друг, независимо дали ги съхранявате в хладилника или на плота. Плодът произвежда етилеин, което води до по-бързо узряване. Това ще накара зеленчуците да се развалят много по-бързо. Растителният хормон може да ускори узряването им, но в същото време те ще изгният.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com