Как да заспим за 2 минути – трикът на американските военни пилоти

10463
Как да заспим за 2 минути – трикът на американските военни пилоти
Снимка: iStock/Guliver

По какъв начин човек с адреналин до небесата може да заспи веднага, за да релаксира? И как пилот, участващ във военни действия, може да се наспи за отрицателно време, за да бъде отново бодър и напомпан с енергия?

Изданието “Хъфингтън пост” разкрива какви техники за това са използвали през Втората световна война американските въоръжени сили. Те много скоро си дали сметка, че ако пилотите на бомбардировачи имали проблеми със заспиването и съответно с почивката си, това можело да доведе до грешно взети решения с катастрофални последствия.

Затова поставили задачата на представителя на морския флот Бъд Уинтър да изработи и изпробва система от техники за бързо заспиване. След само шест седмици практика на метода за “угасване” на мозъка

96% от пилотите били в състояние да заспиват в рамките на 120 секунди

Как да заздравим съня си и да избягаме от кошмарите?

За да се избавите от кошмарите, трябва да избягвате прекомерното напрежение и да не увеличавате стреса, съветва в интервю за "Вечерна М...

И всичко това ставало нерядко в ситуации, в които фонът бил грохот от оръжия и бомби.

Преди да започне да обучава пилотите на сън, Уинтър бил доста успешен футболен треньор в американски университет. Заедно с преподавател по психология развил добре действащи техники, помагащи на спортистите да релаксират в моментите след високо напрежение.

В какво се изразявал методът на Уинтър? Ето и основните стъпки в него.

1. Намести се в удобно положение

Ако си в собственото си легло, това не е проблем. Но ако си в нетипична обстановка, ако си седнал на стол или седалка, то тогава я намести във възможно най-комфортната за тялото ти позиция.

Вече е ясна тайната на добрия сън - ето как да се наспивате по-добре

Тежките одеяла са безопасна и ефективна намеса в лечението на безсъние. Това твърдят шведски изследователи, които установяват, че пацие...

2. Отпусни лицето си

Това е ключът за всичко, като се има предвид, че в него има 43 мускула. Именно те са основната част, от която зависи как организмът реагира на стреса.

Ако човек отпусне максимално лицето си, подава сигнал на тялото си, че всичко е наред. След това можеш да спиш спокойно.

Затова затвори очи и отпусни лице – челото, бузите, езика и челюстта. Ще забележиш, че докато правиш всичко това, започваш да дишаш по естествен начин по-дълбоко и по-забавено. След това отпусни напълно очите си – трябва да почувстваш как “увисват” и шестте мускула, които са в орбитите им.

3. Отпусни раменете си

Защо когато заспиваме имаме чувството, че пропадаме?

Пълноценният сън е изключително важен за здравето и правилното функциониране на организма ни. Учените са доказали, че 7-8 часа на денон...

Остави ги да натежат така, сякаш се опитват да достигнат петите ти. Отпусни изцяло задната част на шията, трябва да я почувстваш омекнала. Поеми дълбоко въздух и издишай бавно, изхвърляйки остатъците от евентуално напрежение.

Повечето хора складират най-голяма част от напрежението именно в раменете, шията и челюстта. Сега е ред на ръцете – трябва да почувстваш как натежават и се отпускат. Ако си десняк, започни от дясната ръка. Ако не ти се удава, то тогава първо я стегни силно и след това я отпусни напълно. Повтори операцията и с дланите си.

4. Отпусни краката си

Почувствай четириглавия бедрен мускул на десния си крак как натежава и се отпуска надолу. След това направи това с прасеца, глезена и дясното стъпало. Повтори операцията и с другия крак.

5. Освободи съзнанието си от всякакви мисли за 10 секунди

Имате проблеми със съня? Ето 9 начина, за да се справите

В забързаното ежедневие, натовареният начин на живот, препълненият списък със задачи, който вечно те очаква, сънят остава може би единс...

След като си отпуснал тотално цялото си тяло, трябва да загасиш и мозъка си, за да изпаднеш в дълбок сън. Необходимо е най-вече да се освободиш от каквито и да е мисли, свързани с някакво движение, като например – трябва да извадя дрехите от пералнята, да изнеса навън торбите с боклук и т.н.

Именно този вид мисли предизвикват неволни движения и микроконтракции на някои мускули.

Уинтър съветва и какво би могъл човек да си мисли за тези 10 секунди.

- Мисли си, че е топъл пролетен ден и си изтегнат на дъното на лодка в спокойно езеро. Гледаш синьото небе с малки плаващи облачета. Не позволявай никаква друга мисъл да те обземе в този момент.

- Гледай тази “картина” в продължение на 10 секунди. Втори вариант е, пак за 10 секунди, да си мислиш, че си в голяма черна люлка от кадифе и навсякъде, накъдето погледнеш, е черно.

Не можете да заспите нормално - има начин

Американски и шведски учени предложиха рецепта за заспиване навреме. Изследване по темата е публикувано в списание Current Biology, пре...

- Третият трик е да си повтаряш непрекъснато “не мисли, не мисли, не мисли…”.

- Така прогонваш каквито и да било други мисли в продължение на 10 секунди.

След като направиш всичко това, би трябвало да заспиш.

Пилотите са тренирали тези техники и след 6 седмици практика 96 на сто успявали да заспиват за 2 минути.

Това си е истинска инвестиция – научиш ли се и ти, значи, си в състояние да заспиваш без проблем където и да се намираш и съответно да си почиваш и да си възстановяваш силата и енергията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com