Как кафето влияе на реакциите?

5744
Как кафето влияе на реакциите?
Снимка: iStock/Guliver

Учени от университета на Бристол са стигнали до извода, че кафето може да повиши скоростта на реакцията на възрастните хора.

В своето изследване учените си поставили за цел да изучат как кофеинът влияе на когнитивните способности на хората в напреднала възраст.

Учените не откриха вреда за сърцето от кафето

Редовната употреба на кафе и кофеинсъдържащи продукти не води до учестяване на сърцебиенето и развитието на аритмия, според учените от ...

В крайна сметка изследователите се интересували може ли кофеинът да помогне в лечението на деменции, или старческо слабоумие. Смята се, че кофеинът повишава вниманието.

За участие в изследването били поканени 38 здрави хора на възраст 55-91 години, пише LiveScience. В началото доброволците преминали серия от тестове, които оценявали тяхната способност за внимание. След това участниците в изследването трябвало за една седмица да се откажат от напитки с кофеин. След тази седмица те или пиели напитки с кофеин, или такива без кофеин, а след това отново преминавали тестове.

Оказва се, че употребата на кофеин подобрява средното време за реакция. Освен това при употреба на напитки с кофеин хората допускали по-малко грешки при тест на Струп, който оценява способността за планиране и фокусирането на вниманието.

Според условията на този тест човек трябва правилно да идентифицира цвета на думите. Участниците разглеждат таблици с думи, обозначаващ цветове, като значението на думата и цветът на шрифта често не съвпадат. Например думата "син" може да е написана с червен цвят.

Три чаши кафе на ден снижават риска от преждевременна смърт

Употребата на около 3-5 чаши кафе дневно значително снижават риска от смърт от различни сърдечносъдови болести, суицид и разстройства н...

Както признават учените, подобренията, които наблюдавали в експеримента, не били големи. Но те смятат, че кофеинът може да оказва доста по-голям ефект на хората с когнитивни нарушения, отколкото на здравите. Изследователите планират да проверят това в бъдещи тестове.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com