Как оцетът може да ни бъде полезен в градината

5625
Как оцетът може да ни бъде полезен в градината
Снимка: Pixabay.com

Всички сме наясно, че оцетът е не само овкусяващи свойства, но е и брилянтен универсален почистващ препарат в домакинството. Но знаете ли, че той има и много приложения в градината? Най-хубавото при него е, че е евтино и полезно за толкова много неща.

Ето няколко начина, по които оцетът може да помогне да направите вашата градина наистина красива.

1. Убийте плевелите

Можете да унищожите плевелите, като ги напръскате с оцет, но трябва да внимавате да не пръскате растенията, които искате да запазите. Това е чудесна възможност, ако предпочитате да не използвате търговски отрови във вашия двор, особено ако имате домашни любимци или деца, които използват градината.

2. Дръжте животните на разстояние

Няма страстен градинар, който да не се разочарова от кварталните котки, които ровят в почвата и си вършат работата сред растенията. Чрез накисване на няколко стари дрехи в оцет и окачването им на ниски места около вашата градина, животните ще бъдат възпирани по естествен начин и без риск или жестокост.

3. Почистване на саксии

Керамичните саксии са преобладаващи в градините. Те са практични и изглеждат прекрасни и елегантни, без да отклоняват фокуса от растението, което расте в тях, но могат бързо да се замърсят и не са лесни за почистване. Опитайте да ги почистите с оцет. Бързо ще се отървете от натрупаната мръсотия и ще възстановите цвета им.

4. Помогнете на растенията да цъфтят

Някои растения като рододендрони и азалии започват да цъфтят в кисела почвена среда. Добавете една чаша оцет към около четири литра вода и я налейте в почвата на тези растения.

5. Отървете се от мравките

Мравките са неприятен вредител! Смесете равни части оцет и вода и напръскайте на входа на гнездото им и по пътеките и повърхностите, на които ги намирате.

Невероятни ползи от употребата на оцет

Хъркането е доста често срещано заболяване, което - тъй като е неудобно и "безвредно" - често се подценява. Човек, който хърка, не вина...

6. Накарайте вашите семена да растат

Вечерта преди засаждането накиснете семената си в разтвор от 500 ml вода и 125 ml оцет, за да им помогнете да покълнат по-добре.

7. Отблъсква насекомите

Насекомите могат да причинят огромни щети на вашата градина, а оцетът може да помогне и тук. Напръскайте го по краищата на градинските си легла, за да ги отблъснете.

8. Отървете се от плодовите мухи

Всички имат тази бутилка в кухненския шкаф, а не знаят какво лекува

Учени от университетската болница в Атикон в Гърция твърдят, че съществува нещо, което всички имаме в дома си и при редовен прием може ...

Независимо дали имате овощна градина или имате само няколко овощни дръвчета, ще познаете болката от брането на плодовете си, за да откриете, че са били заразени с плодови мухи. В бутилка смесете една чаша вода, половин чаша ябълков оцет, четвърт чаша захар и една супена лъжица меласа, след това закачете сместа на вашите овощни дървета и изчакайте досадните мухи да се хванат!

9. Поддържайте инструментите си в изправност

След работа в градината накиснете инструментите си в оцет за няколко минути и след това ги изплакнете, за да не се образува ръжда.

10. Без повече плесен

Гъбите и плесените могат да бъдат пагубни за нашите растения, но някои са податливи на това. Пригответе малко чай от лайка, след което добавете към него две супени лъжици оцет. Изсипете сместа в бутилка за пръскане и напръскайте върху засегнатите растения и повтаряйте, докато гъбичките изчезнат. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com