Какви храни трябва да присъстват на масата през есента за подобряване на имунитета

4066
Какви храни трябва да присъстват на масата през есента за подобряване на имунитета
Снимка: iStock/Guliver

С настъпването на есента всеки човек трябва да прибави  определени храни в менюто на всички, съветват експертите.  Диетолозите Писарева и  Круглова споделиха интересни неща по този въпрос. Те са на мнение, че това  подобри имунитета и състоянието на всеки, който се стреми да е здрав в студените месеци.

По този повод, цитрусовите плодове е препоръчително да бъдат включени в менюто почти веднага с настъпване на първите студове. Етеричните масла, съдържащи се в портокалите и грейпфрутите, тонизират и подобряват настроението, а това е от изключителна важност за есенния период. Също така, не забравяйте за здравословните мазнини: ядки, зехтин, мазна риба, авокадо.

Горещите зеленчукови крем супи с тиква, пащърнак, сладък картоф – са предназначени точно за този сезон. Те ще забързат метаболизма и ще затоплят тялото. Можете да добавите още лук и чесън към ежедневното меню. Яжте сезонни зеленчуци, гъби, тиква, тиквички, ряпа, цвекло, зеле - те ще набавят витамини и минерали, необходими на организма към менюто, отбелязват Писарева и Круглова и добавят, че през този сезон трябва да се наблегне на сезонните продукти.

Круглова от своя страна каза, че ястията от тиква трябва да бъдат включени в менюто, тъй като този продукт има бета-каротин и витамин А.

Ябълките, прасковите, кайсиите този сезон съдържат изобилие от витамини и минерали. ПО въпроса за зеленчуци, то такива са доматите, краставици, чушките - те съдържат витамин С, карбоксилна киселина, която е необходима за нормалната функция на имунната система, споделя диетологът.

Според Круглова към менюто могат да се прибавят традиционни за есента подправки, сред които джинджифил, чесън, канела, но това не е чак толкова необходимо. Джинджифилът и чесънът имат антимикробни ефекти, но това не е чак толкова важно, ако говорим за лечение. По-скоро трябва да се смята за превантивна мярка, обяснява експертът.

По-рано тази седмица диетолог назова есенните плодове, които укрепват имунната система. Те съдържат много витамин С, полезни органични киселини, разнообразие от витамини и минерали. Такива са боровинките, които подобряват имунитета благодарение на голямото количество витамин С, полезни органични киселини, различни витамини и микроелементи. Тези плодове могат да се съхраняват дълго време без термо обработка, като в същото време съхраняват полезните си свойства. Още нещо, тези есенни плодове имат ниско съдържание на захар - не повече от 10%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com