Какви може са причините някои двойки да не могат да си имат бебе

2994
Какви може са причините някои двойки да не могат да си имат бебе
Снимка: iStock

За съжаление все повече двойки в днешно време имат проблеми с продължаването на рода. Дали заради заобикалящата ги среда, или заради некачествения начин на живот – можем само да гадаем. Но е факт, че за някои хора този процес е изпълнен с мъка, отчаяние, огромно желание, стрес – палитра от чувства преди да постигнат най-голямото щастие.

Както казахме, причините за тези проблеми не са една и две, понякога се дължат и на генетиката. Други причини може да са поликистозните яйчници, проблеми с овулацията, туморни образувания, запушени маточни тръби и т.н. Днес ще разгледаме по-подобробно последния проблем, в какво се изразява и какво е довело до него.

Коя е основната причина за безплодие и как да я преодолеем

Хламидиите са тихият убиец на репродуктивната система на жената. Болестта протича в огромен процент от случаите с едва доловими или без...

Запушени маточни тръби

Според статистиките, запушените маточни тръби са проблем, с който се срещат около 30% от жените в репродуктивна възраст.

Важно е при индикирането на този проблем да се вземат своевременни мерки за лечение.
Запушването на маточните тръби може да бъде частично, но и цялостно.  Ако запушването е от вътрешната страна на тръбите, това означава, че яйцеклетката няма да успее да се придвижи до матката, както и сперматозоидите няма да успеят да достигнат до нея. При евентуално оплождане, ембрионът също няма да успее да се придвижи до нея и настъпва т.нар. извънматочна бременност.

Запушването от външната страна на маточните тръби индикира за срастване с други органи. Извънматочната бременност е често срещано явление, като запушените тръби могат да задържат плода до два месеца, след това е възможно да настъпи разкъсване на стената, рисково за здравето на жената.

Държавата дава между 12 и 17 млн. годишно за ин витро процедури

През 2015 г. бе отбелязан пореден спад на раждаемостта - по все още неофициални данни, с около 6 хиляди са по-малко новородените в срав...

Съществува и друго състояние – хидросалпингс, което представлява възпаление в едната или двете маточни тръби. В резултат на това в тръбите започва да се натрупва течност, която възпира проходимостта и ги запушва. Ако проблемът не се открие навреме, забременяването може да е трудноосъществимо, а дори може да се наложи и премахване на едната или двете тръби, което води до вариант на забременяване с асистирана репродукция.
Причини за запушването

Причините могат да са най-различни, като се смята, че най-честите са възпаления, възникнали в близост до тръбите и яйчниците. Ендометриозата също се смята за един от причинителите на запушването. В обобщение, ще кажем, че най-често до проблеми с маточните тръби и запушването им водят:

•    Неизлекувани възпаления, появили се в яйчниците или маточните тръби;

•    Извънматочна бременност;
•    Хирургични операции в близост до проблемната зона;
•    Ендометриоза.

До 30 години човечеството няма да се размножава чрез секс

До 30 години човечеството вече няма да има нужда от секс, за да се размножава, смята професор от Стандфордския университет.Ханк Грийли ...

Трябва да кажем също, че лечението на запушените тръби е възможно, но успеваемостта му зависи изцяло от индивидуалния случай – степен на запушване, една или две тръби са запушени, възраст на жената и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 подсказки от Вселената, че вървите в погрешна посока

Акцентите в програмата на STAR Channel през април

Пес патрул: Най-популярният полицай в Китай е корги (ВИДЕА)

Доверете се на интуицията си: 10 признака, че сте безсрамно използвани

Защо някога трепетликата е била смятана за прокълнато дърво - ще се учудите

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com