Какво е бърнаут и как да се справим с него?

33065
Какво е бърнаут и как да се справим с него?
Снимка: iStock/Guliver

Стрес, напрежение, недоспиване, хронична умора… Всички ежедневни фактори, на които са изложени хората в шумния град водят до синдрома на прегряване!

Тези, на пръв поглед, дребни неща, „пилят нервната система“. Това повлиява психическото ни състояние и може да се нарече синдром на прегряването, известен вече и като бърнаут!

С времето, потискайки негативните емоции, нервност и напрежение, те сриват психиката ни.

Какво представлява синдромът на прегряването бърнаут?

Бърнаут произхожда от жаргонно название за крайно изтощение на емоциите. Провокирано е главно от работата ни, но повлиява всеки един момент от ежедневието ни. Така се стига до риск, от взрив в нервната система или бърнаут. Това е като „бомба със закъснител“.

- Характерни симптоми на бърнаут:

Най-честите прояви на синдрома на прегряването са апатия, липса на мотивация, изблици на гняв, неудовлетвореност, пасивна агресия и пр.

Какво е прегаряне?

Прегряването е състояние на физическо, емоционално и психическо изтощение, провокирано в резултат на прекомерен и траен стрес. То се проявява в резултат на прекалено претоварване, емоционално изтощение и не състояние да се посрещнат постоянните изисквания.

Докато трае стресът, човек загубва интересът и мотивацията, които са го подтиквали някога да постига дадени позиции и да се заема ключова роля, над дадени аспекти в кариерата.

Бърнаут води до ежечасово намалява производителността и енергията, оставяйки потърпевшият да се чувства все по-безпомощен, безнадежден, циничен и негодуващ. В крайна сметка засегнатият чувства морална, физическа, психологична и емоционална изхабеност.

Отрицателните ефекти от бърнаут

Те се отразяват във всяка област от човешкия бит. Това включва работа, дом, семейство и социален живот. Прегряването води и до дългосрочни промени в тялото, които правят организма уязвим на различен тип заболявания. Най-честите, сред които са вируси и грип.

Кого засяга Бърнаут

Терминът се появява първоначално в Америка. Той засяга служителите на големи корпоративни компании и се свързва с огромния стрес, на които са изложени всички кадри от асистенти до изпълнителен директор.

Днес бърнаут е бичът на XXI век. Той е обхванала масово всички развити и развиващи се страни, пренесъл се е и у нас, заедно с идеите да градим кариери, подобни на американските.

Превенция и лечение на прегряването

Техники срещу стрес

При разпознаване на най-ранните предупредителни знаци, Бърнаут може да бъде преодолян.

Справянето със синдрома на прегряване, изисква подход в три стъпки:

Разпознаване – тук трябва да се следи за предупредителните знаци за прегряване;

- Ответен удар – намаляване щетите от прегряване, което може да стане, чрез търсене на подкрепа и управление на стреса;

Устойчивост - важна е личната грижа за физическото и емоционалното здраве.

Съветите на специалисти в превенцията с Бърнаут

За да се справите с Бърнаут, потърсете други хора.

Когато сте на път към пълно изтощение, може да се почувствате безпомощни. Съществуват и някои положителни стъпки, които са от полза при преодоляване на непосилния стрес и възстановяване баланса в живота. Едно от най-ефективните са социалните контакти.

Социалният контакт е антидотът на природата срещу стреса.

Говоренето с добър слушател е един от най-надеждните начини да успокоите нервната система и да освободите стреса. Човекът, с когото разговаряте, не трябва да е професионалист, който да свърши вашите задачи, а добър слушател. Някой, който ще слуша внимателно, без да се разсейва или да изразява преценка.

Друго важно е, да не мислите за това, което ви тормози. По този начин може да направете позитивно и приятно времето, което прекарвате с любимите хора.

Бъдете по-общителни със своите колеги. Завързването на приятелства в работната среда може да предпази от прегряване на работа. Важно е да се спазват, както ежедневните малки почивки, така и годишните отпуски. По време на тях е хубаво да се изключвате от мрежата, в т. ч. смарт телефон. Добър похват е като пренасочите служебните обаждания към друг колега, който е упълномощен да ви замества.

Ограничете контакта си с отрицателни хора. Общуването с негативно настроени хора, може да задълбае проблема Бърнаут. Опитайте се да ограничите контактите с такива „токсични“ личности.

Открийте нови приятелства. Ако смятате, че няма към кого да се обърнете, винаги може да изградите нови приятелства и да разширите социалната си мрежа.

Силата на даване

Да си полезен на другите, доставя огромни щипки удоволствие. Благотворителност или добро дело, може да помогне за намаляване на стреса и за разширяване на социалните познанства.

Дори дребни неща като любезна дума или приятелска усмивка, могат да накарат всеки да се почувства по-добре. Те ще помогнат да намалите стреса, както за себе си, така и за околните.

- Предефинирайте представата си за работа

Без значение, дали имате работа, която ви дава възможност да плащате сметките си или такава, която умее да повдигне духа, важно условие е тя да ви доставя удоволствие. Дори ако се налага да напуснете настоящата си работа или да вършите, онова, което обичате за по-малко средства, рискът си заслужава.

Промяната в настройката ви към работата, може да е от полза за нова цел и самоконтрол.

Открийте баланс

Ако не харесвате работата си, потърсете удовлетворение и смисъл другаде. Това може да са семейството, приятелите, хобитата или доброволния труд. Съсредоточете се, над това, които ви носи радост.

Дайте си почивка. Отидете на екскурзия, използвайте временното отсъствие, да се откъснете от негативните усещания и създалата се ситуация. Използвайте разстояние, за да презаредите батериите си и да опитате други похвати за възстановяване.

Преоценка на приоритетите

Прегряването Бърнаут е неоспорим знак, че нещо важно в живота ви не работи. Отделете време, за да помислите за своите цели, мечти и надежди. Помислете дали не пренебрегвате нещо, което е важно за вас? Това може да е възможност да откриете онова, което ви прави истински щастливи.

Поставете граници

Не преувеличавайте. Научете се как да кажете „не“ на заявките, който засягат личното ви пространство и време. Научете си урока, а именно: Казването „не“, позволява да кажете „да“ на ангажименти, които бихте поели с отворено сърце.

Изградете си ежедневна почивка, като се откъсвате от технологиите. Поставете си час, в който всеки ден, да прекъснете връзката. Оставете лаптоп, изключете телефона и спрете да проверявате имейла за час време, което да ви даде пълен рестарт.

- Подхранвайте творческата си страна

Творчеството е мощен антидот, срещу прегряване. Опитайте нещо ново. Започнете бавен проект или възобновете любимо хоби. Изберете дейности, които нямат нищо общо с работата или предизвикват стрес и паника.

Отделете време за релакс

Техники за релаксация са медитация, йога и дълбоко дишане. Те активират релаксацията на тялото и спокойствието.

- Увеличете цялостното здраве и щастие

Бизнесът губи 80 млн. лв. годишно заради прекомерен стрес при служителите

Над 50% от болничните през миналата година се дължат на заболявания вследствие на стреса. Болничните през 2016 година са на стойност 14...

Направете упражненията приоритет. Постарайте се да спортувате в продължение на 30 минути или повече на ден или да разбиете това време на кратки, 10-минутни дейности. Например, разходка 10 минути, може да подобри настроението ви за 2-а часа.

Ритмичното упражнение с движение на ръцете и краката е изключително ефективен начин да повдигнете настроението. С него може да увеличите енергията, да настроите фокуса, да отпуснете тялото и ума. Опитайте бягане, ходене, бойни изкуства, трениране с тежести, плуване или танци.

За да намалите стреса, фокусирате мислите, върху тялото и това как се чувства. Може да изпробвате с краката, удрящи по земята, или вятъра върху кожата и косата ви.

- Подсилете настроението и енергийните нива със здравословно хранене

Това, което вкарвате в тялото си, може да окаже голямо влияние, над настроението и нивата на енергия.

Намалете количествата захар и рафинирани въглехидрати. Може да жадувате за сладки закуски или калорични храни като макаронени изделия или пържени картофи. Помнете, обаче, храни с високо съдържание на въглехидрати, водят до срив в настроението и енергията.

Франция може да обяви "бърнаут"-а за професионално заболяване

Емоционалното "изгаряне" в работата, известно като "бърнаут", скоро може да бъде признато за професионално заболяване във Франция. ...

Намалете приема на храни, които повлияят неблагоприятно над настроението. Такива са кофеин, трансмазнини, консерванти и хормони.

Хапвайте повече Омега-3 мастни киселини, за настроение.

Най-добри източници има в тлъстата риба. Такива са херинга, сьомга, аншоа, скумрия, сардини, всички видове морски водорасли, орехи и ленено семе.

Избягвайте прием на никотин. Никотинът е мощен стимулант, но увеличава нивата на тревожност.

Приемайте умерени количества алкохол. Той временно намалява тревогата, но може да предизвика безпокойство не след дълго.

Спазвайки, тези лесни на пръв поглед навици и похвати, може да изградите имунитет, срещу Бърнаут!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Изплашете веднага: 7 най-ефективни начина за защита срещу кърлежи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com