Какво е Физиотерапия? Какво трябва да знаем за нея и кога ни е необходима

63290
Какво е Физиотерапия? Какво трябва да знаем за нея и кога ни е необходима
Снимка: Pixabay.com

Физиотерапията не е лекарствена терапия, насочена към подобряване здравословния статус и двигателните функции на човека. Тя въздейства, с помощта на физиката, върху човешкото тяло.

Физиотерапията е клон на медицината, затова физиотерапевтите трябва да притежават широк спектър от медицински познания. Физиотерапията е широка област, която включва диагностика и лечение на различни направления: педиатрия, ортопедия, неврология.

Специалистите по физиотерапия използват мануална терапия, физически упражнения, специално технологично оборудване и образователно-информационни методи в работата си.

Тяхната първоначална работа е да обяснят на клиента спецификата в хода по осъществяването на определени биологични процеси. Работата на физиотерапевта е да диагностицира и класифицира специфични проблеми на движението на клиента и да търси ефективно решение за подобряване на движенията. Те разработват нови ефективни програми за лечение.

Все по-млади хора стават пациенти на физиотерапевтите, йогата е опасна

Есента е сезонът на дисковата болест, която се проявява със скованост в гръбнака, болки във врата, изтръпване на крайниците. Болковият ...

Физиотерапията разглежда състоянието на човек като цяло, взаимосвързано системно състояние, което се влияе от психологическо, физическо състояние и начин на живот.

Целта на физиотерапията е да възстанови пълноценното функциониране на клиента, чрез подобряване на двигателните му способности, формиране и / или възстановяване на уменията. Терапията също е насочена към подобряване условията, свързани с функционирането на различни системи на човешкото тяло.

Към какво е насочена физиотерапията:

- Физиотерапията се справя с болести по неврологична система (инсулт, множествена склероза, болест на Паркинсон);

- Мускулно-скелетна система (вродени характеристики, ограничения при движение, болки в гърба, спортни наранявания, артрит);

Защо чаят от липа е толкова полезен

Ароматните липови цветя или както ги наричат ​​популярно „липов цвят” са известни със своите изключителни свойства. В науч...

- Сърдечно-съдова система (хронично сърдечно заболяване, рехабилитация след сърдечен удар);

- Дихателна система (астма и други хронични заболявания).

- Физиотерапията се препоръчва при:

Вродени особености на нервната и опорно-двигателния апарат;

- След операции по трансфер, наранявания;

11 лека от народната медицина против кашлица

Кашлицата е защитна бариера на организма, която има за цел да прочисти дихателните пътища. Рефлексното действие се справя с дразнители ...

- При хронични заболявания;

Физиотерапията може да се прилага като част от медицински, рехабилитационни и образователни институции.

Физиотерапията е предназначена да възвърне възможностите или да развие уменията, необходими на клиента да води максимално самостоятелен начин на живот.

Техники на физиотерапията

И до днес физиотерапията е най-сигурният метод на лечение. Както е посочено, този метод е подходящ за лечение на широк спектър от заболявания. Предимството на физиотерапията е, че съдържа много методи. Следователно определен брой техники съответства на конкретно нарушение и е насочен към отстраняването му. Благодарение на широк спектър от компетенции, има много физиотерапевтични техники. Нека разгледаме най-популярните:

Тези храни ще ви помогнат за по-здрав сън

Яденето и пиенето за по-добър сън означава не просто избягване на кофеин и тежки храни, предизвикващи киселини през нощта. Определени х...

Магнитотерапия

Същността на тази техника е положителният ефект на магнитните вълни. Те действат над отслабената зона, стимулирайки вътрешните резерви в организма. Кръвоснабдяването и притока на кръв към мозъка се подобряват, настъпва насищане с кислород, поради което кръвното налягане се нормализира, нивата на кръвната захар и имунитетът се повишават. Тази техника се използва, както за лечение, така и за профилактика. Често се препоръчва на пациенти в следоперативния период, тъй като магнитотерапията има благоприятен ефект, върху функцията на вътрешните органи. Тази техника е идеална за лечение на гръбначния стълб, ставите, фрактури, сколиоза, кифоза.

Лазерната терапия

Лазерната терапия е съвременна техника. Тя заема водещо място във физиотерапията. Има висока ефективност и е широко приложима. Подходяща е за лечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат, пикочо-половата, сърдечно-съдовата, дихателната система. Същността на техниката се състои в това, че лазерът действа, върху засегнатата област, стимулирайки механизмите на саморегулация, мобилизирайки силите на организма и подобрявайки метаболитните процеси. Предимствата на лазерната терапия са противовъзпалителен ефект, елиминиране болката и подуване, антиалергичен и лечебен ефект.

Електрофореза

Магнезий - минерал за здравето на ума и тялото

Животът е пълен с изпитания. Как се справяме с тях често зависи от нашето благосъстояние. Последното, от своя страна се влияе от баланс...

Електрофорезата е един от най-популярните методи за физиотерапия. Характеристика на технологията е прилагане на лекарства в тъканта, чрез постоянен ток. Този метод придоби популярността, заради лекарството, което отива директно на възпаленото място, без да наранява здрави органи и не разкрива пълния спектър от свойства. По този начин ефективността на лечението се удвоява. Също така, предимството е, че методът няма противопоказания.

Масажът е позната техника

Той е позната техника за всички, а използването й е възможно, както за превантивни, така и за терапевтични цели. Действайки, върху определени зони и развивайки мускулите, тази техника е в състояние да премахне болката, да нормализира притока на кръв, да облекчи прищипването в гръбначния стълб, да премахне радикуларни спазми. Масажът може да се прави ръчно или може би с помощта на различни терапевтични масажни устройства от вибрационен, вакуум и ролков тип.

На кого се препоръчва физиотерапия?

На всички, които се грижат за здравето си! Високата ефективност на този метод, често се прилага за превантивни цели. С него се лекува. Ефективна е в борбата, срещу заболявания на опорно-двигателния апарат, пикочо-половата система, кръвоносната, дихателната и нервната системи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com