Какво се произвежда в София – 10 неща за които не знаетe, че се правят в столицата ни

30727
Какво се произвежда в София – 10 неща за които не знаетe, че се правят в столицата ни
Снимка: iStock/Guliver

Столицата ни е не само най-големият и най-населеният град в България, но и един от най-бързо развиващите се. София допринася за брутния вътрешен продукт на страната ни, като извършва около 1/3 от българския износ и произвежда около 40 процента от БВП в България. Също така около 40% от разходите за дълготрайни материални активи и половината от преките чуждестранни инвестиции са направени именно в столицата. Повечето хора погрешно считат, че това е град за забавления и търговия, пропускайки или незнаейки, че в столицата е съсредоточено голяма част от родното производство, както и чуждестранните инвеститори и стотици големи предприятия осигуряват работни места на столичани, продукция за местния пазар и продукция за износ. Какво се произвежда в София? Има ли производства, които ще ви изненадат и за които не подозирате, че се извършват в такъв мащаб именно в столицата?

Какво се произвежда в София – 10 факта, които ще ви изненадат

1. Един от отговорите на въпроса какво се произвежда в София е изненадващ - 50% от полиграфическата индустрия у нас е концентрирана именно в столицата ни. Този факт е малко познат.

2. София е не само място за търговия, не просто градът на магазините и МОЛ-овете, но и градът на производството на текстил и облекло. 14% от кожухарската и обувната промишленост на страната ни са концентрирани именно в столицата.

Кои са най-скъпите квартали в София?

3. Атрактивни сектори, развиващи се с бързи темпове в столицата и привличащи чуждестранни инвестиции, са недвижимите имоти, ИТ и аутсорсинг индустриите.

4. Промишленото производство също е отговор на въпроса какво се произвежда в София.

Колко коли има в София?

5. От края на миналата година София е сладък град, станал дом на шарените шоколадови бонбони на известна марка, които се произвеждат в София за местни и чужди пазари, сред които Франция и Германия. Известните сладки изкушения са един от отговорите на въпроса какво се произвежда в града. Това е втората глобална марка на световния лидер в производството на храни и напитки, която се произвежда в България в София.

6. София е и мястото, където се произвеждат ценни задвижващи системи, необходими като компоненти за производството на медицинска апаратура. Фирмата, стъпила на нашия пазар и превърнала това в реалност, е шведска.

България е втора по ръст на промишленото производство в ЕС

7. Друг отговор на въпроса какво се произвежда в София наистина ще ви изненада. В столицата се произвеждат висок клас термопомпи, климатици, сплит системи и конвектори, осигуряващи енергийна ефективност, носители на престижна награда за ефективни климатични решения за дома.

8. Столицата ни е дом за производство на висок клас автомобилна електроника, благодарение на американска компания, произвеждаща у нас.

Коя е най-дългата улица в София?

9. За всеобщо учудване в столицата ни се произвеждат и самолетни части и авиационно оборудване за гигантите в самолетостроенето Това е един от най-малко известните факти и от най-учудващите отговори на въпроса какво се произвежда в София.

10. Гръцко-испанска компания е избрала именно София за своя завод, в който произвеждат части за електромобилите на германски гигант..

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място

6 лайфхака от тези, които са отслабнали без диета

Знаете ли кои са седемте изкуства

Кои са първите симптоми на пролетна умора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com