Какво се случва с тялото, ако ядете сирене всеки ден

39042
Какво се случва с тялото, ако ядете сирене всеки ден
Снимка: iStock/Guliver

Сиренето e храна, която традиционно присъства в менюто ни. За много от нас то дори е основен компонент в диетата. Но въпреки, че ни е любимо, трябва да знаем, че въздействието му върху здравето  е малко противоречиво.

Не може категорично да го поставим в графата полезна или вредна храна, защото има както своите плюсове, така и минуси по отношение на ефекта, който оказва върху организма ни. Но ето какво точно се случва с тялото ни, ако всеки ден ядем сирене.

1. Увеличава се рискът от сърдечни заболявания

В случая вина има високото количество наситени мазнини. Оптималният вариант е да приемаме по-малко от 10% от дневните калории под формата на наситени мазнини.

Според Healthline, „много експерти твърдят, че един макронутриент не може да бъде обвиняван за прогресиране на заболяването и че диетата като цяло е от значение“.

2. Повишават се нивата на холестерола

Наличието на висок холестерол само по себе си е сериозен здравословен проблем и за съжаление любителите на сиренето често страдат от това състояние. То протича без симптоми, но увеличава риска от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и инсулт. Разбира се, това не означава, че при всеки се проявява този ефект от консумацията на сиренето.

3. Увеличава се рискът от главоболие

Високото съдържание на натрий в сиренето е в основата на този проблем. Освен до главоболие, повишените количества на натрия водят до повишен риск от сърдечни и бъбречни заболявания, остеопороза и рак на стомаха.

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ИСТИНСКОТО СИРЕНЕ?

4. Появяват се пъпки и обриви по кожата

Консумацията на твърде много сирене води по появата на пъпки и обриви по кожата. Според редица учени млечните продукти стимулират отделянето на инсулин и протеин IGF-1. Това вероятно е причината за появата на акне.

5. Появяват се храносмилателни проблеми

Сиренето е един от най-големите дразнители на храносмилателната система. До голяма степен това се дължи на лактозата, която се съдържа в него.Не са изключени оплаквания като подуване на корема, спазми или диария.

6. Може да доведе до повишаване на теглото

Храни, богати на лесно усвоим калций

Мнозина са убедени, че най-богати на калций са млечните продукти. Това донякъде е вярно, но има и други достъпни храни, богати на лесно...

Сиренето не е най-добрата храна за тези, които правят опити да отслабнат. Разбира се, това не означава, че ако го консумирате в малки количества, задължително ще напълнеете. По-скоро трябва да следите количеството на мазнините, което приемате и от останалите храни.

Добрата новина е, че сиренето все пак участва и в диетичното хранене. Да, правилно сте прочели! Но тук не става въпрос за обикновена диета, а за кето режим. Тъй като тази диета позволява консумацията на мазнини, сиренето намира приложение в случая.

7. Оказва влияние върху нивата на хормоните

Хормоните, открити в млечните продукти, са предимно андрогени (като тестостерон) и растежни хормони, включително инсулиноподобен растежен фактор 1 (IGF-1). За съжаление те оказват влияние и върху нивата на хормоните в тялото ни и то не е никак благоприятно.

8. Води до хронично възпаление

Слагат таван на допустимия процент вода в сиренето

Таван на водата в сиренето се слага с нова Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, публикувана за обществено обсъждан...

Оказва се, че сиренето всъщност може да причини възпаление в тялото ни, а това се свързва с куп сериозни здравословни проблеми.

9. Увеличава се рискът от чернодробни проблеми

Ежедневната консумация на сирене може да доведе до проблеми с черния дроб. Това се дължи отново на наситените мазнини и хормоните, които се съдържат в коментирания млечен продукт.

10. Оказва влияние върху вероятността от развитие на рак

По отношение на заслугата си към развитието на рак, сиреното има противоречива роля. Според учените, ежедневната консумация на сирене повишава риска от развитието на определен вид рак и намалява риска от развитието на друг вид рак. Екипът на Фред Хътчинсън от Вашингтон е установил, че има „вероятна връзка между диетите с високо съдържание на калций и повишения риск от рак на простатата“. Но пък има научни доказателства, че млечните продукти, в това число и сиренето, намаляват риска от рак на дебелото черво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com