Какво се случва с тялото ни, когато заспим в 22:00 ч.

7188
Какво се случва с тялото ни, когато заспим в 22:00 ч.
Снимка: iStock/Guliver

Ранното лягане е немислимо за много хора – ангажименти, деца, работа до късно или желанието за малко време насаме вечер преди лягане. Лягането в 22:00 ч. обаче има много ползи, за които никога не сме се замисляли. Ето кои са те:

1. Намалява се рискът от болести – редица проучвания показват, че хората, които си лягат рано имат по-здрав и пълноценен сън, са по-здрави и страдат от по-малко болежки. Хората, които си лягат късно, спят по малко и имат динамично ежедневие, са по-податливи на заболявания като диабет тип 2 или проблеми със сърцето. Според учените най-дълбокият сън е точно между 22:00 ч. и 02:00 ч. сутринта.

Ето какво сънуват хората преди да умрат

Cънищaтa винaги ca вълнувaли хoрaтa, ocoбeнo aкo ca прoрoчecки. A aкo прeдcкaзвaт cкoрoшнa cмърт, вcички ca виждaли в тях нeщo злoвeщo....

2. Спим най-пълноценно – вероятно знаете, че сънят ни е разделен на различни цикли от по 90 минути. Редуват се лек с дълбок сън, а най-дълбокият сън се случва точно между 22:00 ч. и 02:00 ч. сутринта. Заспиването по-рано може да ни отърве и от тревожните мисли, които често ни спохождат късно вечер.

3. Намаляваме значително стреса – недоспиването е един от най-големите врагове на здравето ни. Липсата на сън ни прави по-стресирани, защото произвеждаме хормона кортизол, който се смята за хормон на стреса. След като започнете да заспивате по-рано, ще намалите значително нивата на този хормон и ще усетите бързо разликата в това колко спокойни ще сте през деня.

4. Имаме по-добро настроение – всеки човек, който е прекарал няколко безсънни нощи и се събуди след първата нощ, в която се е наспал пълноценно, може да потвърди, че доброто настроение е на лице, когато човек е имал здрав сън! Особено важно е хората с депресивни състояния да лягат по-рано и да се наспиват, защото това влияе особено добре на отпускането и преодоляването на негативни моменти в живота ни.

Безспорно сънят е здраве и не бива да подценяваме това по колко часа на ден спим. Опитайте да подобрите качеството си на сън и ще усетите промяна във всички аспекти на вашето ежедневие.

Колко продължава идеалната следобедна дрямка

За повечето хора едва ли има нещо по-добро от сладката следобедна дрямка. Колко трябва да продължи тя, за да се оптимизират енергийните...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com