Какво трябва и НЕ трябва да правим при пролетна алергия

7091
Какво трябва и НЕ трябва да правим при пролетна алергия
Снимка: iStock/Guliver

За тези, които страдат от пролетна алергия, пълноценният живот през пролетния сезон изглежда мисия невъзможна. Но ако сте наясно какво трябва и какво не трябва да правите, със сигурност ще преминете по-леко през всички неразположения.

Това са 20 съвета, които е задължително да спазвате през пролетта, ако страдате от сенна хрема.

1. Опитайте се да останете у дома в сухи и ветровити дни. Тогава концентрация на полени във въздуха е най-висока. След дъжд техните нива спадат драстично и тогава е най-доброто време за разходка.

2. Когато излизате навън, носете слънчеви очила. По този начин ще предпазите очите си от дразнещия прашец.

3. Затваряйте прозорците на автомобила си, когато шофирате, особено извън града.

4. Старайте се да не напускате града по време на активния цъфтеж, тъй като извън него концентрацията на цветен прашец е много по-висока. Избягвайте дейностите в градината.

5. След прибиране у дома, вземете душ и изперете дрехите си. По косата и дрехите ви полепват прахови и поленови частици, които допълнително ще усложнят състоянието ви.

6. Сушете дрехите си на закрито, за предпочитане в сушилня. Ако простирате прането навън, по него ще полепне прашец от цъфтящите растения.

7. Използвайте климатик в колата и у дома. Заложете на специални въздушни филтри, които филтрират алергените. Редовно почиствайте дома си с прахосмукачка с антиалергични HEPA филтри.

8.Спете на затворени прозорци.

9. Внимавайте с домашните любимци. По време на разходка, полените полепват по козината им.

10. Изкъпете се и измийте косата си преди лягане. Така вероятността от алергични пристъпи през нощта намалява значително.

Каква е разликата между хранителна чувствителност и алергия

През последните години все повече се хора се оплакват от непоносимост към някаква храна. Дали обаче става дума за алергия, или чувствит...

11. Приемайте предписаните ви антихистаминови медикаменти. Препоръчителни са тези от 2-ро и 3-то поколение (лоратадин, левоцетиризин и други), тъй като те са по-безопасни и по-рядко причиняват сънливост.

12. Редовно впръсквайте в носа си спрей на основата на физиологичен разтвор или дестилирана вода. Това ще облекчи назалната конгестия и ще улесни отделянето на слузта от синусите.

13. Най-ефективният начин за справяне с пролетните алергии е чрез алергенна имунотерапия. Преди започване на лечението специалистът ще определи какво точно причинява алергията и след това ще приложи инжекционна терапия. Тя ще позволят на тялото постепенно да „свикне“ с алергена и това ще доведе до намаляване тежестта на симптомите. 

14. Избягвайте психоемоционалната и тежка физическа активност.

15. Ако е възможно, пътувайте до климатична зона с различен поленов календар, до морския бряг или до планината, където концентрацията на полени е много по-ниска. Планирайте ваканцията си като предварително се съобразите с периода на цъфтежа на алергенни растения в района на избраната от вас дестинация за почивка.

Алергия към тренировките и фитнеса - възможно е

Представете си, че една жена пие няколко питиета вечерта, изпива малко ибупрофен сутринта за махмурлука и тръгва да тича. Никога преди ...

16. В случай на обостряне на полинозата, отложете извършването на планирани операции и превантивни ваксинации.

17. Не използвайте лекарства, козметика, хомеопатични или билкови медикаменти, ако съдържат екстракти от растения, към които сте алергични.

18. При пътуване носете със себе си предписаните ви лекарства. В случай на анафилактичен шок ще може да реагирате веднага.

19. Започнете да си водите „Дневник на пациент със сенна хрема“, в който трябва да посочите датата на поява на симптомите, колко силно изразени са те и какво лечение сте използвали. Отбележете и датата, на която те са изчезнали напълно. По този начин ще улесните специалиста при предписване на подходящото за вас лечение.

20. По време на обострянето на сенната хрема е необходимо да се спазва специфична хипоалергенна диета в зависимост от полените, към които сте алергични.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com