Китайската нова година - празник на веселието, семейството и богатството

11980
Китайската нова година - празник на веселието, семейството и богатството
Снимка: Getty Images / Guliver

Китайската нова година, известна като Празник на пролетта (или Началото), има повече от 4000-годишна история. Това е най-дългия празник в Китай и през тази година започва на 25 януари и приключва на 8 февруари, предаде БГНЕС.

През първите пет дни всички магазини в страната са затворени, затова хората трябва да се запасят предварително с всичко, което ще им бъде необходимо.

В този ден е забранено да се мете или чисти, за да не бъде изметен късметът от дома. Палят се фойерверки и са отправят благословения между съседите.

Според древната традиция в този ден по разположението на луната и звездите може да се предскаже каква ще бъде годината.

Семейството е в основата на китайското общество, което намира отражение и при организирането на новогодишната вечеря. Този празник е изключително важен за китайците и всички членове на семейството трябва да се върнат вкъщи. Ако поради някаква причина това бъде невъзможно, на масата се оставя празно място с комплект прибори за липсващия в момента човек.

Според народните поверия на Празника на пролетта ще дойде чудовището Ниан, за да тероризира селата. Хората трябва да се скрият в домовете си, да приготвят угощение, като оставят от нея в дар на предците и боговете, и да се надяват на най-доброто.

Храната е едно от нещата, с които китайците се гордеят. Затова се отнасят с особено внимание към приготвянето ѝ по случай Празника на пролетта. На празничната трапеза трябва да присъстват определени ястия, чиито наименования и външен вид символизират просперитет, благодат и щастие.

Пролетните рулца традиционно се ядат в първия ден на Празника на пролетта, като могат да бъдат сервирани на масата за вечеря, предястие или закуска.

Друго популярно китайско ястие, което задължително трябва да присъства на трапезата, са пелмените. Те символизират смяната на старата с новата година. Когато ядете пелмени, изпращате старото и посрещате новото в живота си.

Юфката е още едно от основните ястия в китайската кухня. По време на празника юфката трябва да бъде дълга – юфка на дълголетието, която не бива да се реже. Юфката може да бъде приготвена с най-различни ястия, които също имат своето символично значение.

Бургазлии ще посрещнат Китайската нова година

Китай не е само бизнес, но на първо място олицетворение на една необятна многовековна култура. Това си припомниха участниците в среща, ...

Яйцата означават голямо и здраво семейство, скаридите символизират богатство, печеното прасе – мир, рибата – богатство, тофу - щастие и богатство за цялото семейство.

Рибата е задължителна за Китайската нова година, тъй като символизира излишък и богатство. Половината от рибата трябва да се изяде за вечеря, а втората половина на следващия ден. По този начин ще се увеличи излишъкът и бъдещето ще бъде успешно. Цяла риба пък е символ на хармонично и здраво семейство.

Цялото пиле е друг символ на семейството. Богато на протеини, едно пиле е достатъчно, за да изхрани цялото семейство. Той представлява обединение и прераждане.

Ниан гао или оризови сладки - в древността те са използвани само като жертвоприношение към предците и боговете. Постепенно са се превърнали в традиционно за Празника на пролетта ястие.

Пролетта е сезона за засаждане на нови семена. Традиционно Празникът на пролетта е най-доброто време да бъдат изядени всички консервирани и запазени през зимата плодове и зеленчуци.

Настъпва китайската нова година - Годината на земния глиган

Тържественият концерт-спектакъл под надслов „Звуци от земите на Гансу”е една от инициативите на Китайския културен център в...

Морските водорасли символизират богатството, семената от лотос се приемат като благословия за много деца и здраво семейство. Бамбуковите кълнове са символ на дълголетие и просперитет, а пъпешът и грейпфрут - семейството и надеждата.

Разбира се, празникът не може да мине без подаръци.

Червеният плик е най-популярния подарък за Китайската нова година, с който се изпращат пожелания за късмет. Червени пликове с поставени в тях пари се подаряват на децата.

Подходящи подаръци за възрастните е бутилка скъп алкохол, красиво опакована кутия с чай, кошница с плодове, особено ябълки и портокали – символ на сигурност и късмет. Подаряването на сладкиши също е добре прието, тъй като това означава, че домакините ще имат сладък живот през цялата година.

Като новогодишен подарък никога не трябва да се подаряват черни и бели предмети, тъй като тези цветове се ползват при погребения. Щастливият цвят в Китай е червеното!

Китайската нова година ще посрещат старозагорски ученици

С работилници по калиграфия, изрязване на хартия и други китайски чудатости ще отбележат настъпването на китайската нова година ученици...

Не трябва да се подаряват колиета, тъй като те символизират интимни отношения.

Зелената шапка е строго забранен подарък. Носенето на зелена шапка означава, че нечия съпруга е невярна.

На 25 януари започва годината на Плъха – първото от всички животни в китайския зодиак.

В китайската култура плъховете са символ на богатство и излишък.

Те са умни, мислят бързо, успешни са, но предпочитат да живеят тих и спокоен живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com