Кое е най-рядкото цвете в България?

33450
Кое е най-рядкото цвете в България?
Снимка: Getty Images / Guliver

Растителният свят в България е богат поради географското разположение на страната ни, сложната геоложка история, богатството на релефни форми. През хилядолетията промяната на климата и на земната кора довели до изчезване и измиране на много видове и до поява на нови – с по-съвършени от гледна точка на еволюцията възможности за оцеляване. И все пак някои растения са се съхранили през хилядолетията и се срещат и днес. Най-голям интерес представляват именно те, както и редките цветя, включени в Червената книга на България като  защитени или застрашени от изчезване видове. Грижата за съхраняването им е ключова за запазване на биоразнообразието.

Коя област в България е най-слабо населена?

До скоро се считаше, че най-рядкото цвете в България е кентрантусът  (Centranthus kellereri), което се среща високо в планината Пирин и впечатлява с тръбесто-фуниевидните си виолетови цветове. Друго растение, което е изключително рядко за България и до скоро се е считало за изчезнало, е сграбичето. Цветето е ендемит и е обитавало скалите на тепетата в Пловдив. Години след изчезването му от това местообитание е открито в Петричко. У нас се срещат и редица други редки и застрашени от изчезване в световен или европейски мащаб прекрасни цвета.

Кое е най-рядкото цвете в България?

Реално най-рядкото цвете в България е превъзходна орхидея, която е застрашена от изчезване и в Европа. Нарича се венерина пантофка. Природозащитният ѝ статут е: „критично застрашен“. Във Великобритания е открит един-единствен екземпляр от нея на любопитно място – голф игрище. От момента на откриването му на това място цветето се охранява от полицията в продължение на десетки години. Едно цветче от венерината пантофка е достигало цена от хиляди долари, а у нас е забранена за бране и продажба, защитена от закона и вид  от Червената книга на България, където е записана с латинското си име – Cypripedium calceolus от семейство Orchidaceae – Салепови.

Цветето е най-едрата орхидея в Европа и впечатлява с красотата си. Най-рядкото цвете в България цъфти през месеците май и юни. Коренището е пълзящо, а стъблата достигат до 50 см. Формата на цветовете напомня на пантофка, откъдето идва и името на най-рядкото цвете в България. Опрашва се от насекоми, а размножаването е по-често със семена и по-рядко вегетативно. Венерината пантофка има нужда от специален вид гъба, за да се храни.

Кой е най-скъпият номер на кола в България?

 Най-рядкото цвете в България – венерината пантофка – е защитена – не може да направите букет от нея, тъй като е под закрила, заради критично ниската си численост – под 25 индивида, които се намират на големи разстояния един от друг и повечето от тях не цъфтят. Нисък е и процентът на плодоносящите индивиди сред венерината пантофка.

Къде се среща най-рядкото цвете в България – венерината пантофка?

Красивата едра орхидея може да бъде видяна само в Родопите в района на село Бачково, община Асеновград в резерват „Червената стена“. Резерватът е обявен за такъв през 1962 г. Площта му е 3 043,53 дка. – дом за много редки растения и животни, не само за венерината пантофка – най-рядкото цвете в България. Резерватът и рядката красива орхидея попадат и в защитена зона от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. За съхраняване на вида и опазването му от изчезване е от ключово значение не само недопускане на бране и унищожаване на орхидеите, но и предприемане на други мерки за съхраняването му като размножаване от семенен материал от находището и последващо подсилване на популацията.

Коя е най-старата сграда в България?

Еднократно в годините цветето се е срещало и в района на Наречен – единични видове, единични години на надморска височина около 1400 м.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com