Кое кафе е по-силно - нес или еспресо?

61364
Кое кафе е по-силно - нес или еспресо?
Снимка: Pexels

Кафето е третата най-консумирана напитка в света след водата и чая. За много от нас е немислимо да започнем деня без любимата ароматна напитка, който ни буди от сън и ни  дава енергия за деня.
Някои предпочитат еспресо, късо кафе, дълго кафе, нес, капучино, макиато… Многобройни са вариациите, включващи кофеин. Сред най-популярните са еспресо и нес кафе. Ето основните разлики между тях.

Еспресо

Какво се случва с тялото ви, когато пиете кафе следобед

Започването на деня с чаша кафе е навик, който мнозина за е толкова естествен, колкото миенето на зъбите или лицето. И докато сутрешна ...

Еспресо кафе се приготвя чрез гореща пара и малко количество вода. За чаша ароматно кафе еспресо са необходими 7-8 г смляно кафе, за предпочитане зърната да се смелят непосредствено преди приготвянето. Думата “еспресо” означава кафе, приготвено в специална машина чрез прекарване на гореща пара под налягане през смлени кафени зърна. Това не е вид кафе, а начинът, по който се приготвя.

Нес кафе

Всъщност използваме думата “нес кафе”, имайки предвид инстантно или разтворимо кафе.

“Нескафе” е марка разтворимо кафе, създадена и разпространявана от мултинационалната компания “Нестле”. Това означава, че може да пием разтворимо кафе на други марки, т.е. думата “нескафе” не е правилна. Просто тази марка е толкова популярна, че обществеността започва постепенно да наименува всеки подобен продукт с нея. Подобна е ситуацията с други известни марка като памперс, ксерокс и пр.

Как се произвежда инстантното кафе?

Кафените зърна се пекат и се смилат на едро. Кафето се вари във високоефективно оборудване, за да се извлече екстракт. Омекотената вода преминава през серия от 5 до 8 колони смляно кафе. Най-напред водата минава през няколко горещи клетки, които работят с налягане по-високо от атмосферното, за да екстрахират различни компоненти, като въглехидратите. След това минават през клетки с малко по-ниска температура за извличане на по-ароматни елементи. Екстрактът накрая минава през охладител. В края на цикъла екстрактът от кафе съдържа около 20-30% сухо вещество. Следва филтрация, чрез която се извличат 40% сухо вещество.   

Инстантното (моментното) кафе се приготвя много по-лесно за пиене. Необходима е само чаша вода и бъркалка. 

Пиенето на това кафе води до висок холестерол

Редовната консумация на това кафе може да доведе до повишаване на нивата на холестерола. Освен това мъжете са изложени на по-висок риск...

От какви кафени зърна се прави еспресото и нес кафето?

Двата основни вида кафени зърна, които се използват при еспресото и нес кафето са Арабика и Робуста.

Арабика

Този вид кафе расте най-вече в Южна Америка. По-скъпо е от Робуста, защото се отглежда по-трудно, по-уязвимо е към вредители и дава по-малко зърна. Вкусът му е по-фин и ароматен, често сладък, плодов. Арабика съдържа по-малко кофеин.

Робуста

Този вид кафе се отглежда основно в Африка и Индонезия. Лесно расте, тъй като растението е устойчиво на климатични промени и вредители. Съдържа двойно повече кофеин отколкото Арабика, затова е чудесно за хора, които искат “ударна” доза за събуждане сутринта. По-грубо е от Арабика и оставя горчив вкус след като го изпиете. Робуста се използва по-често заради по-ниската цена, по-високото съдържание на кофеин и по-плътния каймак, който дава.

Ако искате кафето да е полезно за здравето ви, направете това

Кафето има и някои ползи за здравето, които определено не не са за пренебрегване. Проучванията доказват, че когато се консумира без зах...

Кое кафе е по-силно?

Освен разликата във вида, начина на приготвяне и вкуса, инстантното кафе е с по-ниско съдържание на кофеин в сравнение с еспресото, независимо дали ще си го вземете от автомат или ще си го поръчате в заведение. Разбира се, разтворимото кафе съдържа също кофеин, но ако предпочитате по-силна доза (особено сутрин) нес кафето не е за вас.

Макар чашата еспресо или нес кафе са различни заради вида кафе, от който са приготвени, разтворимото кафе винаги е по-слабо. Донякъде това се дължи на факта, че производственият процес променя концентрацията на кофеин в зърната.

Една чаша инстантно кафе съдържа около 30-90 мг кофеин в зависимост от вида кафе, докато в една чаша еспресо има около 70-140 мг кофеин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com