Кое сирене е подходящо за виното, което пием?

9785
Кое сирене е подходящо за виното, което пием?
Снимка: iStock/Guliver

Всички знаем колко изтънчена напитка е виното и че е харесвано от много хора. Ако го предпочитате и вие, особено при събирания със семейство, роднини и плиятели, вероятно би ви било полезно да сте наясно кои са видовете сирена, пасващи на различните видове вино.

Сиренето е чудесно съчетание с виното, затова нека в тази статия ви запознаем с най-добрите комбинации между сирена и вино, за са може максимално да се насладите на това удоволствие от консумирането на тази толкова любима напитка.

Синьото сирене

Този вид сирене най-често може да бъде приготвено от козе, овче или краве мляко. През процеса на зреенето му, към него се добавят и специални синьо-зелени плесени, помаги за добиването на този специфичен аромат и невероятен вкус на синьото сирене. С времето вкусът на тези сирена става все по-силен, затова е добре да се има предвид и колко време са престояли, преди консумирането им. Както вината, така и синьото сирене има възраст.

Поради своя солен и силен остър вкус, синьото сирене се съчетава чудесно с десертни видове вина, като тяхната слабост ще балансира остротаа на вкуса му. Такива видове вина са – шира, порто и розе. Калифорнийско каберне, каберне совиньон и ковиньон блан, също са много подходящи.

Понякога обаче, ако синьото сирене е прекалено остро на вкус, това може да окаже влияние върху вкусовите качества на совиньон блан, така че, е добре този вид сирене да се съчетава предимно с десертни червени вина.

Сиренето "Бри"

Да си направим домашно малиново вино

Много хора се влюбиха в малините от детството си поради ненадминатия „летен“ аромат, сладост и прекрасен цвят на зрели плод...

Този вид сирене е направено от пастьоризирано или сурово обезмаслено краве мляко, като има характерна кремообразна текстура, мека ядлива обвивка. Често се подправя с различни билки, чесън и маслини. Хубаво е да се консумира, когато е напълно узряло, за да може да усетите изцяло неговите вкусови характеристики и текстура.

Това сирене е чудесно за съчетание в пенливи видове вина като – шампанското и други подобни газирани и резливи вина. Най-добри биха били испански, френски и калифорнийски сортове.

Моцарелата

Това сирене обикновено се произвежда от биволско или краве мляко. Често го правят в различни ферми като меки, овални парчета. Доста е подходящо за салати, в които са включени маслини и домати, а босилекът придава и по-богат вкус съм него. Моцарелата има характерна фина, мека и кремообразна структура, с леко солен вкус.

Добре е да се комбинира с различни видове сухо френско вино като – сансер и совиньон блан. Ако обичате сладко-соленият вкус, трябва да се има предвид, че този вид сирене може да бъде сервирано заедно със конфитюр или мед, в комбинация с виното.

Виното - полезно не само за здравето, но и за домакинството!

Всички обичаме вино, някои дори прекалено много. Също така е доказано, че в балансирани количества, то е полезно и за здравето ни. Но ...

Пармезанът

Това сирене често се прави от изцяло или частично обезмаслено краве мляко. То е сухо и трудно за дъвчене тип сирене, затова често се използва настъргано, като има остъл и много силен вкус.

Добре може да се съчетае със сладки червени вина от Тоскана, Италия като например – Брунело ди Монталчино. Това вино трябва да престои поне десетина години, за да има идеалните вкусови качества, като е много скъпо, но определено си струва да бъде опитано, заедно с пармезан.

Пекорино

Това сирене също е италианско по произход, но е направено от овче мляко. Неговото отлежаване и зреене е бавно и трудно, изискващо много време. Но вкусът му е наистина уникален и заслужава да се опита. Пекорино се съчетава добре с червени видове вина с много високо алкохолно съдържание. Вкусът му е наситен и е с гъста текстура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com