Кога е създаден първият мобилен телефон?

12510
Кога е създаден първият мобилен телефон?
Снимка: iStock/Guliver

Преди десетилетия наличието на мобилен телефон е предизвиквало нашия интерес и известна завист. Днес почти всеки има мобилни телефони. Тяхното разнообразие и наличност не предизвиква ни най-малка изненада. Нека видим как започнала историята на това почти незаменимо електронно устройство за комуникация.

Идея за създаване на преносим телефон

Самата идея за създаване на преносим телефон била предложена от Bell Laboratories на AT&T. През 1947 г. първоначално е идеята да се направи телефон за използване в автомобили. Теглото на първите устройства било 30-40 кг. Ясно е, че по-скоро не е бил преносим, ​​а кабинков телефон. С течение на времето новите модели започват да губят тегло и до началото на 70-те тежат около 12-14 кг.

В началото на 70-те друга компания Motorola вече била известна със своите преносими радиостанции. Новият инженер се казвал Мартин Купър. В началото той бил обикновен служител, участващ в разработването на преносими устройства. През 1967 г. неговият отдел създава преносими радиостанции специално за полицията в американския град Чикаго. През 1972 г. той заявява, че е в състояние да създаде малък преносим телефон.

Каква е разликата между смартфон и мобилен телефон – предимства и недостатъци

След година упорита работа, на 3 април 1973 г. , първата базова станция е инсталирана на върха на 50-етажната Allianse Capital Building в Ню Йорк, предназначена за не повече от 30 абоната и свързваща ги към фиксирани телефонни линии. Мартин Купър направил първото в света обаждане по мобилен телефон. Това било обаждане до техните конкуренти от AT&T. Първият прототип на мобилен телефон на Motorola изглеждал като тухла с височина 25 см, ширина 5 см и височина 5 см.

Първото мобилно устройство с търговска цел се е появило 10 години по-късно на 6 март 1983 г. На този ден Motorola представи DynaTac 8000X, който тежал само 794 грама. Първият търговски мобилен телефон имал LED дисплей, можел да работи в режим на готовност до 8 часа и време за разговори до 1 час. Зареждането отнемало около 10 часа. Въпреки че струвал около 4000 долара, хиляди американци се редили на опашка, за да си го купят. Самата идея да бъдем винаги във връзка надхвърляла страхотната сума по това време. Успехът на мобилните телефони бил невероятен.

По-нататъшната история на мобилния телефон се развива по-бързо. През 1993 г. излиза телефон с вграден часовник. През 1996 г. немската компания Siemens пусна телефон с диктофон и цветен дисплей. През 2000 г. се появили телефони с вградена видеокамера и mp3 плейър. Година по-късно се появи платформата Java, която направила възможно инсталирането на различни програми на телефони. През 2002 г. Ericsson представи устройство с поддръжка на Bluetooth. Приблизително по същото време финландската Nokia представи технологията EDGE.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно