Кога се използва интернет в България за първи път?

17519
Кога се използва интернет в България за първи път?
Снимка: iStock/Guliver

Помните ли кога за първи път използвахте компютър, а интернет? Днес ще ви разкажем за това кога се е използва в интернет в България за първи път.

Кратка история на мобилните и интернет мрежи в България

Днес знаем, че страната ни е сред държавите, в които има много добри и висококачествени услуги с интернет. Ние се нареждаме като един от малкото безспорни лидери и успяваме да изпреварим много от останалите държави на Запада. Що се касае до качество на услуга, бързина, скорост и покритие сме номер едно.

Как се стига до тази статистика?

През 90-те години на миналия век страната ни беше в тежка криза на икономиката. Единствен телекомуникационен и мащабен оператор беше БТК. Той работеше над идеята да модернизира и премине към абсолютно набиране на домашните телефони. Инвестициите в инфраструктура за компютърни мрежи не се е правела.

Водещата комуникация между компютрите първоначално се е правела чрез телефон с модеми. Това едновременно струвало много пари и е ставало бавно. Ето как се стига до факта през първата половина на 90-те масово хората да си изграждат частни малки мрежи разполагани по блоковете в кварталите и главно в студентските общежития.

Усилете вашата интернет връзка с помощта на обикновено фолио (ВИДЕО)

По-нискобюджетните използвали ArcNET – мрежи на база коаксиален кабел, докато по-заможните залагали на Ethernet. Главната практика в тези дни е била един от компютрите в цялата сграда да остава постоянно включен и да се ползва като сървър или рутер за споделяне и разпръсване на информацията към останалите компютри.

В тези времена всички имали достъп FTP до конкретния сървър и така се прехвърляли файлове. На по-късен етап се започнало с по-добри практики. Така всеки можел да има собствена директория, където да качва, а останалите с помощта на „read-only достъп“ да стигат до нея. В края на 90-те преминава през HTTP чрез листинг на директорията.

Успоредно с появата и разпространението на локални мрежи се появяват и малките интернет доставчици.

Кога и в коя държава е измислен интернет?

Първият „Цифрови Системи“ се появява във Варна в края на 1992 г. Малко по-рано същата фирма предоставя частичен достъп до услугите само за организации в областта на образование, наука, медицина, армия и полиция. От 1993 г. е създаден втори доставчик от Димитър Ганчев – Bol.bg, който се намира в София. Това е случаят, когато започва да се говори за масово навлизане на интернета в България и появата на достъп за частните лица. Услугата става достъпна за бизнес абонати и се предлага и при по-сериозните локални мрежи. По онова време достъпът е бил далеч по-бавен, но в края на краищата го е имало.

Тази свързаност се оказала главен двигател за вече наличните локални мрежи. Така на места като Студентски град бързо започнали да се правят връзки. Улеснението важало и между блоковете, а идеята била да се възползват съседни жилища и хората да се свързват с интернет чрез някой, който вече имал достъп. Целият този процес е на базата на това, което в бъдеще наричаме „БГ пийъринг“. Така са поставени основите на една голяма локална мрежа в България - „български интернет“. Тя, за разлика от други държави в Европа, изпреварва масовото популяризиране и навлизане на интернет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com