Кои маски предпазват най-добре от вируса?

6438
Кои маски предпазват най-добре от вируса?
Снимка: iStock/Guliver

След пика на втората вълна на COVID-19 сме поставени пред много забрани и отново ще се опитаме заедно да овлаедеем положението със заразените и да намалим техния брой. Всеки един от нас вече познава близък, преминал през вируса, или самият той вече е изкарал коварната зараза.

Всички, изкарали вируса, ни повтарят „пази се“, но сме сигурни и че самите те са взели всички предпазни мерки, но все пак са се заразили. Въпреки че правим всичко както ни е казано – дезинфекцираме се постоянно, мием ръцете си усърдно, носим маски и не се събираме с много хора, все пак опасността дебне отвсякъде. Тук изниква и един важен въпрос...

Френски министър: Маските ще са ни нужни и след ваксините

Френският здравен министър Оливие Веран заяви, че страната му се готви да започне да разпределя ваксините срещу коронавирус в края на д...

Дали маските, които ползваме, предпазват добре от вируса?

Всички сме прибягвали до това да си поръчваме ръчно шити маски по интернет или да купуваме маски за многократна употреба от някой магазин, заради красивия им десен и по-тънката материя, така че да не ни задушават, когато ги носим. Достатъчно ли предпазват те обаче?

Идеалната маска, за да има смисъл да я носим, трябва да блокира както големите капчици, отделящи се от устата ни при кашляне и кихане, така и от микроскопичните аерозоли, които се излъчват при говорене и издишане.

Първо, подчертаваме дебело, за да е ефективна една маска трябва закрива идеално носа и устата на човека, който я носи. И той да я носи във всеки един случай, в който има контакт с някой извън семейството, без изключения!

Средна ефективност от 70% на Covid ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет

Компанията AstraZeneca заяви в понеделник, че ваксината срещу коронавирус, разработена съвместно с Оксфордския университет, постига сре...

Правилото е, че колкото повече слоя има една маска, толкова по-висока защита дава тя. Освен това плътността също е от значение и е хубаво тя да е по-висока. И все пак маските, които са направени от обикновен памучен плат, дават едва 51% ефективност при защита от вируса. Шаловете и кърпите за уста пък имат още по-слаба защита – едва 44%. И когато използвате тази маска 20-30 минути, процентът ѝ на защита пада бързо до 24%.

Най-ефективните маски на пазара си остават N95, които филтрират 99,9% от големите частици във въздуха около нас и 95% от аерозолите. След това по ефективност на второ място се нареждат медицинските маски, които носят 98,5% защита от капчици и 89% защита от аерозоли. Причината да са толкова ефективни е че са направени от плътен нетъкан текстил, който не може да пропусне почти нищо. Те са около три пъти по-ефективни от домашно ушитите маски.

Използвайте маски, с които наистина ще се предпазите от вируса и които ще ви осигурят висока защита. Здравето ни е на първо място и е важно да сме добре информирани, така че да запазим здравето на себе си и на хората около нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

С какво се храни шаранът?

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com